deciji_festival_znakPredstava iz Budimpešte najbolja na subotičkom festivalu

 

Predstava „Lira i epika“ Budimpeštanskog pozorišta lutaka proglašena je za najbolje ostvarenje na upravo završenom, 17. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

U konkurenciji za gran pri festivala ove godine učestvovalo je 20 predstava iz 13 zemalja – Slovenije, Izraela, Španije, Češke, Francuske, Rusije, Belorusije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, Slovačke i Srbije.

Predsednik žirija Henrik Jurkovski iz Poljske rekao je večeras na završnoj svečanosti u sali „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici da je izuzetno zadovoljan raznolikošću predstava u ovogodišnjem takmičarskom programu Festivala.

Povezana vest:  Hauard Džejkobson dobitnik nagrade Buker

Prema njegovim rečima, žiri je bio u prilici da uživa u predstavama različitih stilova, ali i kvaliteta, koje su odraz različitih kultura i sredina u kojima su nastale.

Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju žiri je dodelio predstavi „Dečak iz albuma“ poljskog Pozorišta „Maska“, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Ruslanu Kudašovu iz Belorusije za predstavu „Salijerijev mesec“.

Dodeljene su i nagrade za najbolju scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, kao i za glumačko majstorstvo.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom - "Memoari kralja Milana" u prodaji od 10. avgusta

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri, u kojem su, pored Jurkovskog, bili istaknuti pozorišni umetnici i teatrolozi Anatolij Kuliš iz Rusije, Luko Paljetak iz Hrvatske, An-Fransoaz Kabanis iz Francuske i Miroslav Radonjić iz Srbije.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici otvoren je 16. maja, uručenjem festivalske nagrade „Mali princ“ za životno delo ruskom lutkaru Nikolaju Naumovu, dekanu Fakulteta za lutkarstvo iz Sankt Peterburga.

Pored Naumova, nagrada „Mali princ“ za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručena je i upravniku pozorišta „Pinokio“ iz Beograda Igoru Bojoviću.

Povezana vest:  Veče puno emocija i priče o lepoj književnosti - predstavljen roman "Kletva" bestseler autorke Jelene Bačić Alimpić

Težište ovogodišnjeg festivala bilo je na slovačkom pozorišnom stvaralaštvu za decu koje je predstavljeno kroz izložbe, predavanja i pozorišne predstave u takmičarskom i pratećem programu.

Organizovan je i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na temu „Dete u svetu pozorišne umetnosti“, a tokom festivala su se predstavile i lutkarske škole iz Sankt Peterburga, Osijeka, Bratislave, Šarlvil-Mezijera i Cetinja.