festival_nauke_2008Festival nauke: Prvog dana više od 6.000 posetilaca

 

Zanimljivi i raznovrsni naučni sadržaji na drugom Festivalu nauke u Novom Sadu privukli su prvog dana više od 6.000 posetilaca, saopštili su večeras organizatori.

U saopštenju je istaknuto da je poseta prevazišla prošlogodišnju i da je to zasluga preko 300 istraživača Novosadskog univerziteta.

Oni su priredili nesvakidasasnje programe u holu Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta, Fakultetu tehničkih nauka, centru kampusa Univerziteta i na Đačkom igralištu.

Festival su jutros svečano otvorili potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i resorni kolega u pokrajini Dragoslav Petrović.

Povezana vest:  Uspešno završena treća sezona Chipsy Agro akademije

-Nema drugog puta nego da razvijamo nauku i tehnologiju kako bismo imali veći izvoz i više zarađivali na inostranom tržištu, a time došli i do većih plata, penzija i stabilnijeg dinara – kazao je Đelić.

U holu Poljoprivrednog fakulteta, glavnoj lokaciji festivala, goste su pozdravili rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković i direktorica dvodnevne smotre docent dr Vesna Crnojević-Bengin.

Niz naučnih dostignuća i neke do sada neizlaganih izuma predstavili su stručnjaci 12 fakulteta i dva instituta Novosadskog univerziteta, koji ove godine slavi pola veka postojanja i uspešnog rada.

Povezana vest:  Zaljubite se u najnoviju NIVEA senzaciju: nega tela obogaćena tropskim mirisom kokosa i monoi uljem

Među mnogobrojnim posetiocima prezentacija, tribina, radionica i izložbi bilo je i sasvim male dece, ali i starijih ljudi, što ukazuje da su organizatori pronašli pravi način za popularizaciju nauke.

Pored 76 radionica na Poljoprivrednom i Tehnološkom fakultetu, veliko interesovanje su izazvala i predavanja na teme: „Čokolada: hrana ili užitak“, „Od Hipokrata do Dr. House-a“ i druge.

Posebnu pažnju posetilaca privukao je i mobilni planetarijum postavljen za ovu priliku na trećem spratu u glavnoj zgradi Fakulteta tehničkih nauka, kao i otvoreni studio u centru kampusa Univerziteta.

Povezana vest:  MedUNIQA mobilni centar za brigu o zdravlju stigao u Beograd!

Pored ovih programa, organizatori posetiocima preporučuju tribinu pod nazivom: „Halo, da li je to CERN?“ koja će sutra u 16 časova biti održana na Fakultetu tehničkih nauka, a na kojoj će biti uspostavljena direktna video konferencija sa predstavnicima ove najveće svetske laboratorije u oblasti fizike elementarnih čestica.

Festival nauke u Novom Sadu biće otvoren je i sutra, a ulaz je besplatan.