plakat toska
Premijera Pučinjeve opere „Toska“ u Narodnom pozorištu
 
Povodom premijere Pučinijeve opere „Toska“ u Narodnom pozorištu u subotu, 29.marta u Muzeju Narodnog pozorišta održaće se javna prezentacija nove postavke opere koja je prvi put postavljena u Narodnom pozorištu pre sto godina.
Na otvorenom susretu sa publikom zakazanom u podne, operski prvaci će izvesti arije i duete, reditelj će obrazložiti svoju postavku a kostimograf i scenograf prezentacijom svojih skica uvešće posetioce u Pučinijevo delo koje će premijerno biti izvedeno u sredu, 2.aprila na Velikoj sceni.
Pučinijevu „Tosku“ režirao je gost iz Skoplja Dejan Prošev, dirigent je Ana Zorana Brajović a naslovnu ulogu na premijeri pevaće Jasmina Trumbetaš Petrović koja će tom prilikom proslaviti 20. godina umetničkog rada.
Nova „Toska“ pripremana je u tri podele pa će ulogu slavne pevačice Florije Toske, tumačiti Suzana Šuvaković Savić, Ana Rupčić Petrović i Šuvaković Savić, sve tri nekadašnje studentkinje proslavljene Toske Radmile Bakočević.
Surovog i beskrupuloznog šefa tajne policije, barona Skarpiju tumačiće gost Boris Trajanov, Miodrag. D. Jovanović i Aleksandar Stamatović, bonapartistu Čezara Anđelotija igraće Vuk Matić, Aleksandar Pantelić, Aleksandar Stamatović i Strahinja Đokić.
Slikara Maria Kavaradosija, Anđelotijevog prijatelja igraće Dušan Plazinić, Janko Sinadinović i Dejan Maksimović, Crkvenjaka Pavle Žarkov i Mihailo Šljivić, špijuna Spoleta Danilo Stošić, Igor Matvejev i Darko Đorđević.
Mihailo Šljivić, Aleksandar Pantelić i Pavle Žarkov igraće oficira Šaronea, Ivanka Raković Krstonošić, Jovana Čurović i Jovana Belić pastira a tamničara Strahinja Đokić i Mihailo Šljivić.
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.Saradnici su Đorđe Stanković, asistent dirigenta, Ana Grigorović, asistent reditelja, scenograf je Miraš Vuksanović a Jasna Saramandić njegov asistent i kostimograf Katarina Grčić.
Opera u tri čina „Toska“ najreprezentativnijeg operskog kompozitora epohe kasnog romantizma Pučinija po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, praizvedena je 14. januara 1900. godine u Teatro Costanzi u Rimu.
Srpska praizvedba održana je 10. januara 1914. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Povezana vest:  Autoportret dečaka sa autizmom u knjizi "When you get a signal - Kada dobijete signal"