Skulptura - Henri MurSvečano otvorena izložba HENRI MUR – GRAFIČAR

Večeras je u Narodnom muzeju u Beogradu svečano otvorena izložba grafika i skulptura čuvenog britanskog umetnika Henrija Mura pod nazivom „Henri Mur – grafičar“. Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.
Velikom broju okupljenih, među kojima su bile ličnosti iz javnog života prestonice, diplomatskog kora, sveta kulture i privrede, obratili su se: mr Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu , Toni O’Brajan (Tony O’Brien), direktor British Council-a za zapadni Balkan , Dejvid Mičinson (David Mitchinson), nekadašnji direktor Fondacije Henrija Mura i umetnikov lični prijatelj , Maja Kolar, direktor Sektora za marketing i komunikacije i vršilac dužnosti direktora Sektora za upravljanje segmentom klijenata fizičkih lica Banca Intesa , Denis Kif (Denis Keefe), ambasador Velike Britanije u Srbiji i Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije
Izložba „Henri Mur – grafičar“ koncipirana je kao putujuća izložba i predstavlja presek rada Henrija Mura od 1934. do 1983. godine. Njeno gostovanje u Beogradu rezultat je saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, British Council-a i Banca Intesa. British Council ima višedecenijsku praksu predstavljanja britanske likovne umetnosti putem gostujućih izložbi, a posebno mesto i značaj u tome ima rad Henrija Mura. Najvećim delom je upravo British Council zaslužan što je umetnost Henrija Mura popularizovana širom sveta.
Sva dela koja će biti prikazana u Narodnom muzeju u Beogradu čuvaju se u zbirci Odeljenja za likovne umetnosti British Council-a. Na pedesetu godišnjicu od kada je osnovan British Council 1984, Mur je poklonio preko dve stotine svojih najboljih grafika kolekciji ove organizacije „Muzej bez zidova“. Ovaj poklon, koji je obuhvatio dela iz skoro svih perioda njegovog stvaralaštva, uključen je u postojeću kolekciju koja se sastojala od sto dvadeset i četiri Murove grafike. Pored osamdeset i dva rada na papiru, kao i desetak fotografija koje su delo samog autora, koji je fotografisao svoje radove u prostornom ambijentu, u kolekciji British Council-a čuva se i znatan broj njegovih vajarskih ostvarenja.
Skulpture i grafike predstavljaju celinu kojom dominira Murov prepoznatljiv stil i izraz. Na izložbi u Narodnom muzeju, koja će biti otvorena do 31. oktobra, pored grafika biće prikazano šest skulptura, nastalih u periodu od od 1934. do 1977. godine. Nakon Beograda, izložba će biti predstavljena novosadskoj publici u Muzeju Vojvodine, od 7. do 30. novembra.

Povezana vest:  Luda noć u muzeju