Radost Evrope 2014„Radost Evrope 2014″ u Beogradu od 2. do 5. oktobra
 
Pod pokroviteljstvom Gradske uprave – Sekretarijata za kulturu, Dečji kulturni centar Beograda organizuje od 2. do 5. oktobra 45. susrete dece „Radost Evrope“ iz 17 evropskih zemalja, saopšteno je na današnjoj konferenciji u Dečjem kulturnom centru Beograda.
Deca iz beogradskih osnovnih škola ugostiće u svojim domovima vršnjake (uzrasta od 7 do 14 godina) iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke.
Obeležavanje 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta je povod da tema ovogodišnjih susreta dece Evrope „Radost Evrope“ budu stihovi Ljubivoja Ršumovića iz knjige „Bukvar dečijih prava“. Izabrani stihovi su „Biće pravde na svetu, i znanja i lepote, deca će spasiti planetu, od mržnje i prostote“.
Zamenica sekretara za kulturu Gordana Predić zahvalila je na poverenju roditeljima iz zemalja učesnica „Radosti Evrope“ koji su svoju decu dali građanima Beograda na poverenje, kao i roditeljima učenika beogradskih škola koji će u svoje domove primiti decu iz evropskih zemalja, ali i Odboru manifestacije i Dečjem kulturnom centru Beograda na pomoći u organizaciji ove manifestacije.
Dragica Nikolić, predsednica Odbora manifestacije „Radost Evrope“, izjavila je da se Srbija punih 45 godina prepoznaje u svetu po ovom jedinstvenom prazniku dečje pesme i igre, i dodala da u danima „Radosti Evrope“ Beograd postaje evropska prestonica deteta.
Manifestacija počinje u četvrtak, 2. oktobra, svečanim karnevalom, čija povorka će ići od Trga republike do stadiona KK „Partizan“, gde će biti svečano otvaranje. Istog dana u 18 časova biće otvorena, šesnaesta po redu, izložba radova prispelih na međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“. Radovi su dela dece iz celoga sveta, sa čak pet kontinenata. PTT Srbija izdala je poštansku markicu sa radovima dece pod nazivom „Radost Evrope“. U petak će biti održan koncert „Susreti prijateljstva“ u Dečjem kulturnom centru Beograda. Prijem za učesnike manifestacije u Palati „Srbija“ biće u subotu, 4. oktobra, nakon čega sledi sportsko-rekreativni dan na sportskim terenima JP „Ada Ciganlija“. Manifestacija se završava u nedelju, 5. oktobra, na Međunarodni Dan deteta gala koncetrom u „Sava centru“.
Ovogodišnju manifestaciju „Radost Evrope“ podržali su i JKP „Parking servis“, JP „Ada Ciganlija“, RTV Studio B, Fondacija „Dragica Nikolić“, RTS, „Sava centar“, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo pravde, KK „Partizan“, Dom i škola za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“, Naftna industrija Srbije, Politika, Politikin zabavnik i drugi.
Konferenciji su prisustvovali i član Odbora manifestacije „Radost Evrope“ i jedan od osnivača Donka Špiček, pi-ar Dečjeg kulturnog centra Beograda Ivana Teodorović Stojanović, i urednik Međunarodnog likovnog centra Beograd Lidija Seničar.
Povezana vest:  Sutra počinje 6. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest