basketball clipartMališani Dinama iz Moskve došli u Beograd

Pionirsku ekipu Košarkaškog kluba Dinamo iz Moskve, koja će ovog vikenda učestvovati na košarkaškom turniru u Beogradu, danas su pozdravili predstavnici ministarstava sporta i rada, vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ambasade Ruske Federacije.
Dečaci iz Rusije stari 13 i 14 godina takmičiće se protiv vršnjaka iz košarkaških klubova Mokra Gora iz Zubinog Potoka i Crvene zvezde i Zemuna iz Beograda u nastavku saradnje KK Mokra Gora sa klubovima iz Moskve.
Mališane je pozdravio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji im je poželeo dobrodošlicu i poručio da u Srbiji neće naći nikoga ko nema samo ljubav i poštovanje prema prijateljima iz Rusije i Moskve.
„Kada se naši gosti vrate kući i roditelji ih pitaju gde su bili, možda neće znati da objasne tačno gde su Beograd i Zubin Potok ili na koliko se prostire Srbija, ali siguran sam da će znati da objasne jednom veoma jednostavnom rečenicom – Bili smo tamo gde smo se smejali, gde smo se družili, gde su nas svi voleli“, rekao je Vulin.
On je podsetio da su dečaci iz Košarkaškog kluba Mokra Gora iz Zubinog Potoka prošle godine boravili u Moskvi, gde su predstavljali Srbiju, i da je poseta njihovih vršnjaka nastavak saradnje tog kluba sa klubovima iz Moskve.
„Kada vas pitaju kako je bilo, želim da se osmehnete, da se setite svih koji su vas voleli, da se setite Srbije koja je uvek i svuda negovala ljubav i naklonost i uvek u Rusiju gledala kao što gleda sebe, i znala da bude krirtičnija prema sebi nego prema velikoj, dalekoj i uvek voljenoj Rusiji“, rekao je Vulin.
Ministar rada je u šali rekao i da neće znati za koju ekipu na turniru da navija, s obzirom da bi mogao da navija za „moju Zvezdu, ali i moje Kolašince, ali i za naše Ruse i naš Dinamo“.
Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić poručio je da mu je drago što su deca iz Zubinog Potoka boravila u Moskvi, a sada ugostila vršnjake iz Rusije, jer ta razmena, kako je istakao, znači i kada je reč o sportskom druženju, ali i promociji Srbije.
Predstavnik ambasade Ruske Federacije u Beogradu Igor Filjuk čestitao je muškoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije osvajanje srebrne medalje na nedavno završenom prvenstvu u Španiji, poželevši da se saradnja dve države još proširi.
Sa njim se saglasila i predstavnica Centra za inovativne tehnologije i sport iz Moskve Julija Danilova i dodala da će za dečake iz Rusije boravak u Beogradu biti veliko iskustvo, ali i mogućnost da se utvrde kulturne veze dva naroda.
Turnir u košarci za pionire Dinama, Mokre Gore, Crvene zvezde i Zemuna organizuju Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Zubin Potok i Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Povezana vest:  Partizan u Bilbau do prve pobede u Evrokupu