atelje212Stoti Posetilac sutra uveče u Ateljeu 212

 

Predstava „Posetilac“ Eriha Emanuela Šmita, u režiji Ljiljane Todorović, sutra će biti izvedena po 100. put u „Teatru u podrumu“ beogradskog „Ateljea 212“.

U drami „Posetilac“ Vojislav Brajović tumači lik Sigmunda Frojda, dok Dragan Nikolić igra tajanstvenog posetioca, možda Boga, koji s ocem psihoanalize jedne noći 1938. godine, u doba nacizma, vodi dijalog o pitanjima čovekove ličnosti i sudbine, ali i o dilemama koje mogu da muče Tvorca.

Povezana vest:  Bečki pater noster

Šmit je u predgovoru drame „Posetilac“ naveo da se zapitao „kada Bog pati, kome može da se obrati“, te da mu se tada nametnula „upečatljiva slika Boga na Frojdovom kauču“.

-Dve tako različite, kontradiktorne ličnosti sigurno bi imale hiljadu stvari jedna drugoj da kažu, tim pre što jedan u drugog ne veruju. Napisao sam ‘Posetioca’. Tu sam uneo moja intimna pitanja, izrazio moju zabunu kao i nadu… Kako verovati u Boga posle Aušvica? – napisao je Šmit.

Povezana vest:  OTVARANJE IZLOŽBE „POZORIŠNI PLAKAT FERENCA BARATA“ 12. OKTOBRA

Praizvedba Šmitovog komada bila je 1993. godine u Parizu, a predstava je dobila tri Molijerove nagrade – za tekst, za pozorišno otkriće i za najbolju predstavu u celini.

U predstavi „Ateljea 212“, pored Brajovića i Nikolića, uloge tumače i Anđelika Simić i Branislav Trifunović.