Tribina govornici

Sinoć održana tribina „Petrovaradinska tvrđava kao razvojni potencijal Novog Sada – revitalizacija i problemi u praksi“

Sinoć je u Gradskoj kući u Novom Sadu održana tribina pod nazivom „Petrovaradinska tvrđava kao razvojni potencijal Novog Sada – revitalizacija i problemi u praksi“, u organizaciji Fondacije za obnovu i razvoj Petrovaradinske Tvrđave – FORT i Centra za revitalizaciju kulturno istorijskog nasleđa – CERKIN. Svoje viđenje kako obnoviti i revitalizovati Tvrđavu izneli su predstavnici relevantnih gradskih institucija. Zajednički zaključak panelista i stručne javnosti, koja je ispunila Svečanu salu Gradske kuće, je da je neophodno što pre pokrenuti konkretnu akciju očuvanja i rekonstrukcije same Petrovaradinske tvrđave i objekata na njoj, sa jedne strane, i projekte koji će oživeti sadržaje za posetioce i turiste, kako bi Tvrđava obezbedila prihode koji bi omogućavali njeno dalje održavanje, sa druge strane.
Prema rečima Člana Gradskog veća za kulturu, Vanje Vučenovića, Grad Novi Sad daje punu podršku obnovi i revitalizaciji Petrovaradinske tvrđave jer to smatra bitnim i strateški važnim zadatkom. U narednom periodu on očekuje usvajanje strategije obnove Petrovaradinske tvrđave, i u što kraćem roku i prve konkretne korake na njenoj revitalizaciji.
Naglašavajući da je ogroman uspeh EXIT Festivala i činjenica da je EXIT najbolji evropski festival neodvojivo vezana za Petrovaradinsku tvrđavu, kao i da je EXIT jedini festival koji je nastao kao društvena odgovornost mladih i kreativnih ljudi, Nemanja Milenković je istakao da je upravo EXIT preuzeo inicijativu za saniranje, adaptaciju i održavanje Tvrđave kroz pokretanje FORT-a.
– Festival EXIT je u saradnji sa Gradom Novim Sadom pokrenuo projekat FORT sa jasnim ciljem da snagom brenda EXIT i jedinstvenošću Petrovaradinske tvrđave privuče sredstva za saniranje i dovođenje Tvrđave i njenih kulturno-istorijsko-turističkih potencijala do samoodrživog nivoa, kao što funkcionišu slični objekti širom Evrope. Nije nam cilj da uradimo nekoliko ograničenih PR akcija, cilj nam je da sistematskim radom suštinski pomognemo Tvrđavi. Ovo nije zadatak koji je moguće uraditi za mesec ili dva, ovo će biti višegodišnja aktivnost čije rezultate možemo očekivati za 3-5 godina – izjavio je Milenković.
– Tvrđava je jedan od dragulja u predivnoj ogrlici Novog Sada i mi ne smemo dozvoliti da taj dragulj izgubi sjaj – kazao je istoričar Siniša Jokić iz Muzeja Grada Novog Sada.
Jokić je naglasio da je neophodno odmah krenuti u akciju obnove Tvrđave, koja podrazumeva ne samo spoljašnju, nego i infrastrukturnu revitalizaciju.
– Cigla po cigla, objekat po objekat, bastion po bastion ili će se Tvrđava urušiti – rekao je Siniša Jokić i ukazao na potrebu da je neophodno što pre vratiti objekte i sadržaje koji su nebrigom „izbrisani“ sa Tvrđave.
Arhitekta i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Slobodanka Babić, smatra da je naglo propadanje Tvrđave počelo kada je ukinut „domaćin“ koji se o njoj brine, odnosno od početka 90-ih godina prošlog veka kada je brigu o Tvrđavi preuzelo više gradskih javnih preduzeća. Zbog toga ona smatra da je, uz što skorije donošenje strategije o obnovi i očuvanju celog kompleksa, ali i definisanja pravnog okvira za zaštitu Tvrđave, neophodno hitno obezbediti menadžment koji će isključivo voditi računa o Petrovaradinskoj tvrđavi.
Značaj projekta obnove Tvrđave prepoznala je i komanda 1. brigade kopnene vojske Srbije. Major Milan Burmudžija naglasio je da i pored izuzetno malih sredstava oficiri i vojnici čine sve što je u njihovoj moći da sačuvaju objekte na Tvrđavi kojima upravlja Vojska Srbije.
Predstavljajući rezultate posete turista Novom Sadu, kojih je svake godine sve više, direktor Turističke organizacije Novog Sada Radovan Jokić je posebno naglasio da je upravo gradski muzej na Petrovaradinskoj tvrđavi bio jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji tokom prošle godine. On je istakao da Tvrđava, da bi opstala, mora da postane turistički proizvod i da je neophodno raditi paralelno na njenoj atraktivnosti, pristupačnosti i vidljivosti.
Predstavnici Centra za revitalizaciju kulturno istorijskog nasleđa – CERKIN, Milan Krilović i Andrea Knezi, predstavili su niz ideja kojima bi mogla da se „oživi“ Petrovaradinska tvrđava, među kojima su rekonstrukcija bitaka ili dvoboja iz istorije Tvrđave, postavljanje spomenika, organizacija izložbi i pretvaranje Podgrađa Tvrđave u prostor za promociju domaćih proizvoda, razmenu knjiga i udžbenika i slično. Oni su najavili i niz akcija za oktobar mesec povodom proslave 322. rođendana Petrovaradinske tvrđave, među kojima je i održavanje volonterskog eko-kampa od 29. septembra do 4. oktobra ove godine.
Prilikom promocije projekta FORT, 30. juna ove godine, kao prvi korak u realizaciji tog izuzetno važnog, obimnog i zahtevnog projekta održana je tribina na kojoj su prezentovana evropska, regionalna i nacionalna iskustva u brendiranju gradova utvrđenja – Altene u Nemačkoj, Banja Luke u Republici Srpskoj i domaćeg Golupca. Sinoćna tribina bila je logičan nastavak javnog dijaloga i okupljanja na lokalnom nivou svih zainteresovanih gradskih i stručnih institucija kako bi se omogućila zaštita i razvitak Petrovaradinske tvrđave kao kulturno-istorijskog spomenika od nacionalne važnosti. Želja nam je da svojom kreativnom energijom (re)brendiramo Petrovaradinsku tvrđavu u jednu od najatraktivnijih regionalnih turističkih kulturnih destinacija, a sinergetski efekat svih akcija, kao što smo prilikom formiranja FORT-a naveli, trebalo bi da bude – blago Novosađanima!

Povezana vest:  Poznati američki pantomimičar Robert Post na P(h)antomfestu u Vranju