Milos Bajic 2Izložba slika i crteža „Miloš Bajić, Mathauzen 106621“
 
Izložba slika i crteža: „Miloš Bajić, Mathauzen 106621“ biće otvorena u utorak, 30. septembra, a trajaće do 11. oktobra u Galeriji Doma omladine Beograda.
Postavka poznatog akademskog slikara Miloša Bajića čiji radovi predstavljaju jedinstveni umetnički dokument o uslovima logorskog života realizovana je u okviru međunarodne konferencije „Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima“.
Bajić (1915-1995) je 1942. godine uhapšen kao pripadnik Partizanskog pokreta i odveden najpre u Banjički logor, a zatim transportovan u zloglasni Mathauzen. Tamo je, uprkos opasnosti po život pravio skice i crteže koji dokumentuju sve užase logorskog života.
Nakon kraja rata završava studije i postaje jedan od najpoznatijih likovnih umetnika Jugoslavije, poznat i kao prvi apstraktni umetnik svoje generacije. Do kraja života proganjale su ga teme i slike iz logorskog života, te se ovi motivi mogu naći i na njegovim radovima iz poznijeg perioda.
Povodom ove konferencije u DOB-u biće prikazana i retrospektiva filmova o Holokaustu koji su snimljeni tokom jugoslovenske istorije.
Povezana vest:  Mario Vargas Ljosa kod predsednika države