Fica-MIJU subotu ispred MIJ treće druženje sa Fićom

Na platou ispred Muzeja 25. maj u subotu, 27. septembra, biće organizovano treće druženje sa „Fićom“, jednim od simbola SFRJ.
Posetioci će u subotu imati priliku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji za ovu priliku stižu iz gradova širom Srbije, biraju najsimpatičnijeg „Fiću“, kao i da čuju zanimljiva predavanja o „Fići“ i automobilskoj industriji u Jugoslaviji, najavili su organizatori – Muzej istorije Jugoslavije i Udruženje istoričara automobilizma.
Posetioci će, takođe, moći da vide i malu izložbu o „Fići“ u holu muzeja.
Jedan od simbola svakodnevnog života u SFRJ, automobil „Fića“ (Zastava 600, 750, 850) se proizvodio od 1955. do 1985. godine u fabrici automobila Crvena Zastava u Kragujevcu, po licenci italijanskog Fijata (Fiat 600).
Tokom trideset godina napravljeno je 923.487 vozila. Njegova proizvodnja obeležila je početak domaće automobilske industrije i za većinu jugoslovena „Fića“ je bio prvi automobil.
„Fića“ je korišćen na razne načine: služio je kao službeno milicijsko vozilo, učestvovao je na trkama, mnogi su ga prerađivali da bi izgledao atraktivnije, na primer skidali mu krov i pretvarali ga u kabriolet, sa njim se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu.
Osim u Jugoslaviji Fiat 600 se po licenci proizvodio i u Španiji i Argentini. U Jugoslaviji se proizvodio najduže, čak trideset godina, sve do 1985, u Italiji do 1969, u Španiji do 1973., a u Argentini do 1982.
„FIĆA“ – prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije „automobil“. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, „Fićom“ su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje.
Kupovina „Fiće“ je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog „Fiće“ vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju – naveo je Dejan Novačić u Leksikonu YU mitologije.

Povezana vest:  Programi Noći muzeja u Subotici