Dobitnik nagrade Strega, autor svetskih bestselera „Pertle“ i „Šala“, Domeniko Starnone napisao je „Smrtni i besmrtni život devojčice iz Milana“, očaravajuću knjigu o krhkosti ljudskih osećanja i krivudavom putu odrastanja.

Prve stranice ovog romana zvuče kao bajka. Mimi je dečak od devet godina koji kroz prozor gleda devojčicu kako odvažno pleše na svom balkonu. Diveći joj se, on se plaši da bi mogla da padne. Zaljubljeni Mimi spreman je na sve u ime ljubavi: i da se posvađa sa najboljim drugom, potuče, čak i da ode na dvoboj. Opčinjen mitom o Orfeju i Euridiki i pričama svoje bake o prerano poginulom dedi, Mimi je, kao i svako dete, zaljubljen u sliku koja postoji samo u njegovoj razigranoj mašti.

Povezana vest:  Kupiš 2, čitaš 3 knjige Vulkan izdavaštva

Glavna tema ove priče, oštre kao mač s kojim Mimi sebe zamišlja u dvobojima, otkriće je ljubavi i smrti što označava kraj detinjstva. A bogata mašta koja će obeležiti dečakovo odrastanje opredeliće mladu dušu za umetnički poziv. Mimi se sprema da postane profesor i ne prestaje da razmišlja o rečima. Piše priču da bi pobedio smrt ili možda iz pukog zadovoljstva „koje obuzme telo čak i ako po letnjem danu pišeš vodom po kamenu“.

Povezana vest:  Ženski medijski forum "ŽENERAMA" 2014. u Domu omladine

„Smrtni i besmrtni život devojčice iz Milana“ Domenika Starnonea možete naći od utorka 25. aprila u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.