asterix-y-obelixOkončan porodični spor oko vlasništva nad Asteriksom

Koautor Asteriksa Alber Uderco i njegova ćerka Silvi okončali su dugogodišnji spor oko vlasništva nad kultnim stripom.
U zajedničkom saopštenju su naveli da su se opet ujedinili i da su odlučni da prevaziđu teške reči koje su međusobno uputili, kao i da su povukli sve tužbe i pravne postupke.
Crtač Uderco, koji je stvarao Asteriksa zajedno s piscem Reneom Gosinijem od 1959. godine, optužio je ćerku i njenog supruga da pokušavaju da „stave šape“ na njegov rad.
Spor je počeo 2007. godine kada je taj bračni par otpušten s menadžerskih pozicija u kompaniji koja je kontrolisale sve Asteriksove stripove napravljene posle smrti Gosinija 1977. godine.
Godinu dana kasnije ta kompanija je prodata izdavaču Ašetu (Haćette), čemu se protivila Udercova ćerka.
Silvi, koja ima 40 odsto udela u Asteriksu, insistirala je da su njenog oca izmanipuisali savetnici i 2011. je podnela tužbu navodeći da su njeni roditelji mentalno nesposobni da vode svoje poslove.
Uderco je reagovao tužbom protiv ćerke i njenog supruga u decembru zbog „psihološkog nasilja“, navodeći „što je dosta, dosta je“.
Otac i ćerka su danas okončali spor, pošto je žalbeni sud presudio da Uderco nije eksploatisan.
-Ovaj ishod je baš dobar, šta još mogu reći – rekla je Silvi Uderco.
Više od 352 miliona kopija 35 albuma iz serijala Asteriks prodato je širom sveta u prevodu na više od 110 jezika i dijalekata.
Posleđi broj „Asteriks i Pikti“ objavljen je prošlog okobra. Na njemu su radili pisac Žan-Iv Feri i crtač Didije Konrad, i to je prvi broj na kome nije radio niko od prvobitnih autora.

Povezana vest:  Dragan Velikić dobitnik Vitalove nagrade