Marija-Jovanovic-Carpet

Diplomska izložba Marija Jovanović: „A CUP OF TEA“

Od petka, 16. septembra. u 19:00 do srede, 28. septembra u Magacini, u Kraljevića Marka 8 biće održana diplomska izložbe Marije Jovanović po nazivmo „A CUP OF TEA“.

Marija Jovanović završava paralelno studije u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, i Veneciji na IUAV umetničkoj akademiji.U prostoru „osmice“ umetnica će izložiti ciklus slika koji obuhvata različite teme kolažno komponovane između memorije detinjstva i savremnih simbola  aktuelne svakodnevnice. Slike radi na različitim materijalima,  od platna, svile, pa  do kože i često ih kombinuje kako bi istakla crtež ili sadržaj motiva koji obrađuje.

Povezana vest:  Laguna i njeni pisci na Sajmu knjiga u Podgorici

A CUP OF TEA

Predstavljajući proširenje i sintezu mojih dosadašnjih likovnih istraživanja, projekat A Cup of Tea pripada širokoj struji savremenih koncepata u oblasti art mapping–a.

Realizovan u nekoliko faza i u nekoliko gradova (Beograd, Venecija, Pariz), projekat je takođe neposredni rezultat komunikacije u okvirima digitalnog sveta Interneta, putem Facebook–a i Skype programa, kao i korišćenja vizuelnih materijala različitog porekla, sa Facebook–a i Google Earth–a.

Projekat konceptualizuje nekoliko ključnih pitanja, među kojima su najznačajnija: 1) pitanje zadovoljstva, 2) problem otuđenja i usamljenosti, 3) problem narastajućeg kriminala u savremenom svetu, i 4) probem identiteta u postmodernom dobu. U fokusu pažnje nalaze se i razlike između ličnih i kolektivnih, etničkih i političkih identiteta, kao i specifičnosti prezentacije identiteta u digitalnim prostorima Interneta. Blisko povezano sa široko rasprostranjenim fenomenom migracije, pitanje promenljivog ličnog identiteta takođe je razmotreno: nova kultura kao novo „stanište“ određuje i kanališe te promena, proizvodeći istovremeno osećanje nostalgije. Na taj način, ovaj projekat na više načina i u više slojeva otvara dijalog između prošlosti i sadašnjosti, između nasledjenog i novoprihvaćenog, sugerišući ideju da se lični identitet gradi u međuprostoru (potisnute) memorije i novih iskustava.

Povezana vest:  Festival MI SMO BEČ od 1. do 23. juna

Projekat se sastoji od nekoliko zaokruženih segmeneta: 1) serije intervjua, i 25 crteža i slika u različitim tehnikama, organizovanih u cikluse: 2) Portreti sa Facebook-a (9 radova), 3) Države (7 radova) i 4) Lične mape (9 radova), kao i 5) dva završna rada koja predstavljaju sintezu prethodnih istraživanja. (Marija Jovanović).

Radno vreme izložbe: svakog dana osim nedelje od 17:00 do 19:00

Povezana vest:  Da li je stvarnost dovoljna? Odgovor potražite u romanu "Srce moje" Mirjane Bobić Mojsilović