orlando

Hendlova opera „Orlando“ pred beogradskom publikom

Beogradska publika će krajem oktobra posle više od 45 godina ponovo imati priliku da čuje Hendlovu operu.
Premijera barokne opere „Orlando“ Georga Fridriha Hendla zakazana je za 30. oktobar na velikoj sceni „Madlenianuma“.
Opera je rezultat koprodukcije Nove beogradske opere i opere i teatra „Madlenianum?, navodi se u saopštenju „Madlenianuma“.
Nakon uspešnih premijera Perslove opere „Didona i Eneja? i „Krunisanja Popeje? Klaudija Monteverdija, umetnički tim Nove beogradske opere na čelu sa dirigentom Predragom Gostom odlučio se za postavljanje jedne od najzahtevnijih Hendlovih opera.
Ova koprodukcija predstavlja osveženje i svojevrsni ekskluzivitet za beogradsku muzičku scenu.
Vokalni ansambl sačinjen od mladih, talentovanih pevača iz zemlje i inostranstva, koji će posebnu pažnju posvetiti stilskoj interpretaciji, biće praćen rkestrom od 30 članova koji će svirati na istorijskim baroknim instrumentima.
„Orlando“ je epska priča o neuzvraćenoj ljubavi, pitka melodrama u kojoj se prepliću elementi istorije, magije i antičkog mita.
Orlando je general poznate Šarlemanove vojske koji se zaljubljuje u pagansku princezu Anđeliku. Nažalost Anđelikino srce pripada drugom čoveku Medoru. Ova neuzvraćena ljubav dovodi Orlanda do ludila i on je spreman na sve kako bi je osvojio.
Njegov ludački bes biva sputan od strane čarobnjaka Zoroastra koji uz pomoć magije vraća Orlanda na pravi put.
Uloga Orlanda poverena je kontratenoru Bojanu Bulatoviću. Angažovanjem kontratenora prikaz Orlandovog lika biće muzički najbliži originalnoj postavci G.F. Hendla.
Kao opozit Orlandu, Medora tumači mecosopran Dragana Popović, dok je život lepoj Anđeliki udahnula sopran Radoslava Vorgić. Ulogu Dorinde pevaće sopran Ana-Marija Brkić iz Austrije, a Zoroastra bas-bariton Sreten Manojlović.
Autorski tim opere čine internacionalni umetnici i stručnjaci – reditelj predstave je Alvaro Šek (Alvaro Schoeck) iz Švajcarske, dok je za inovativne svetlosne animacije zadužena umetnica Mihaela Miler (Michaela Muller), takođe iz Švajcarske.
Scenografiju su radile Tijana Trailović i Tamara Branković, kostime Sanja Mimić, a mlade pevače za uloge spremila je kontraalt Marijana Mijanović, referentno ime svetske operske scene.
Italijanski kouč je Martino Noferi iz Italije, baso-kontinuo sekciju predvodiće sa čembala Predrag Gosta i Italijan Otavijano Tenerani (Ottaviano Tenerani), kao i barokni violončelista Andre Loron O’Nil (Andre Laurent O’Neil) iz SAD i lautista Darko Karajić.
Baroknim orkestrom Nove beogradske opere na istorijskim instrumentima dirigovaće Predrag Gosta, a orkestar čine pre svega domaći muzičari, uz umetnike iz Hrvatske, SAD, Italije i Japana.
Prva repriza opere planirana je za nedelju, 1. novembar. Opera će gostovati 28. oktobra u Zrenjaninu (Kulturni centar), a 3. novembra u Novom Sadu (Sinagoga).

Povezana vest:  Ponovo radi Le Studio