Bojana i Bojana fotoDVE BOJANE U GUARNERIUSU
 
U ponedeljak, 29. septembra 2014. godine u 20 časova, u Guarneriusu će nastupiti violinistkinja BOJANA JOVANOVIĆ i pijanistkinja BOJANA DIMKOVIĆ.
Ovaj koncert će biti prva duetska saradnja izuzetnih mladih umetnica, koje već godinama beleže velike uspehe na domaćoj i međunarodnoj koncertnoj sceni, naročito u oblasti kamerne muzike, a ranije su sarađivale u okviru ansambla Metamorfozis.
Na programu koncerta u Guarneriusu, naći će se dela Mocarta i Betovena, čija izvođenja u ovom sastavu, za dve Bojane predstavlja poseban izazov, ali i veliko zadovoljstvo. Na repertoar su uvrstile i Kloda Debisija, njihovog omiljenog muzičkog autora.
Violinistkinja BOJANA JOVANOVIĆ je osnovno i srednje muzičko obrazovanje sticala u muzičkim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Kosta Manojlović“ u Beogradu, kao i u Školi za muzičke talente u Ćupriji „Horeum Margi“ u klasi prof. Ane Meljnik. Studije violine završila je na FMU u Beogradu, a postdiplomske studije upisuje u klasi doc. Vesne Stanković i 2004. godine stiče zvanje magistra umetnosti.
Od početka studija bila je aktivni član kamernog orkestra „Gudači Sv. Đorđa“ i član UMUS-a. Sarađivala je sa istaknutim umetnicima, poput Julijana Rahlina, Aleksandra Madžara, Irene Grafenauer, Vesne Stanković, Stefana Milenkovića. Članica je Simfonijskog orkestra RTS, No borders orchestra, ansambla Metamorfozis, kvarteta“Mokranjac“. Ostvarila je veliki broj koncerata u zemlji i brojne turneje u inostranstvu.
Pijanistkinja BOJANA DIMKOVIĆ je rođena u Beogradu. Vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja i čembalistkinja. Klavir upisuje u sedmoj godini i ubrzo stiče uspehe na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima. Sa svojih šesnaest godina seli se u London, posle dobijanja stipendije za ulazak u prestižnu školu za muzičke talente „Persl“. Školovanje nastavlja na „Gildhol školi za muziku i glumu“, gde završava osnovne i dvostruke master studije sa najvišim ocenama, zbog čega ostaje u ovoj ustanovi kao asistent-demonstrator u naredne dve godine.Kao prethodni nosilac „Henry Richardson“ nagrade za korepeticiju i finalista na takmičenju pevača „Kathleen Ferrier“ i „Royal Overseas League“, Bojana je vrlo aktivna u sferi kamerne muzike i sarađuje sa mnogim instrumentalista i pevačima. Nakon uspeha na „Broadwood“ takmičenju za čembaliste 2009. godine, postaje član više ansambala koji izvode baroknu muziku: „The Early Music Experiment“, „The Musicians of London Wall“, „The Nightingale Trio“. U zemlji sarađuje sa ansamblom Metarmofozis, Kameratom Serbikom i Gudačima Svetog Đorđa. Od nedavno je angažovana kao kontinuo čembalista Beogradske barokne akademije i Nove beogradske opere.Koncertni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji i širom Evrope – izdvajamo one u Vigmor Holu, Bakingemeskoj palati, Rojal festival holu, Barbikan holu, i salama Kolarca, Beogradske filharmonije i Skupštine grada. Pojavljuje se na Čeltenamskom, Londonskom, Oxford Lider, Hendl festivalima, kao i na Bemusu, Belefu, Nomusu, Bunt-u, Kozartu i Čelo festu.
Povezana vest:  Prvi put u Beogradu koncert filharmonije na otvorenom