jdp_novoPremijera predstava Histerija u JDP-u

 

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović najavio je da će 12. maja premijerno biti izvedena predstava „Histerija“ Terija Džonsona u režiji Ivana Vukovića i dramatizaciji Miloša Krečkovića.

Prema njegovim rečima, predstava „Histerija“ će biti izvedena na sceni „Studio“, a reprizna izvođenja su zakazana za 20. i 22. maj.

Reditelj Ivan Vuković rekao je da komad govori o susretu dve slavne ličnosti: Sigmunda Frojda i Salvadora Dalija, koji se zaista dogodio, ali o kome se zapravo ništa ne zna.

Povezana vest:  Gardijan: "Krive su zvezde" bestseler 2014.

-Frojd je u poodmakloj fai raka vilice prima terapiju i stroga upustva od svog prijatelja, doktora Jahude da mora da miruje, a zaplet nastaje oko devojke koja dolazi u pola noći, kucajući Frojdu na prozor, optužujući ga i napadajući njegove teorije – rekao je on.

Prema njegovim rečima, kada dođe i Salvador Dali da ode počast Frojdu, gužva u kabinetu postaje nadrealno duhovita, a ispod i iznad ovog komada kriju se strašne istine ličnih prošlosti i sveobuhvatne budućnosti.

Povezana vest:  Roman "Plamen sveće" Milana Jovanovića u prodaji od 7. jula

U predstavi igraju Mladen Andrejević, Goran Jevtić, Suzana Lukić, Nebojša Ljubišić i Anđelka Simić.

Teri Džonson je brodvejski dramski pisac i reditelj, filmski i TV scenarista i literarni saradnik u pozorištu Rojal Kort u Londonu, gde je režirao praizvedbu svog komada „Piano/Forte“.

Osvojio je devet britanskih pozorišnih nagrada, uključujući i nagradu „Olivije“ za najbolju komediju 1994. i 1999. godine, Pozorišnu nagradu Kružoka kritičara za najbolji novi komad, kao i nagradu „Džon Vajting“.

Povezana vest:  PROJEKAT "BARBARA" 06. i 07. jun. u 20:00 u Domu omladine

Radio je niz predstava na „Vest endu“ među kojima su „Let iznad kukavičijeg gnezda“, „Diplomac“, „Dead funny“, Histerija“ i druge.