Ilegalac Aleksandar Jestrovic Jamesdin
„VEČITI STUDENT“ ALEKSANDRA JESTROVIĆA JAMESDINA
 
Izložba Aleksandra Jestrovića Jamesdina „Večiti student“ biće otvorena u četvrtak 18. decembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture Studentski grad, a predstavlja rezultat dvomesečnog boravka ovog umetnika u Studentskom gradu, u okviru projekta umetničke rezidencije Cimer.
U periodu od 1. novembra do 31. decembra umetnik se nalazi u ulozi cimera, živi u studentskoj sobi zajedno sa drugim studentima, hrani se u menzi, igra basket na terenima i uključuje u svakodnevne aktivnosti života u Studentskom gradu. Na izložbi će biti predstavljeni umetnički radovi proizašli iz ovog iskustva, nastali u saradnji sa žiteljima Studentskog grada, studentima beogradskih univerziteta, kao i studentima Visoke škole umetnosti Vajsenze iz Berlina.
Na izložbi će biti premijerno prikazan video rad „Tajanstvena ličnost“ koji predstavlja rekonstrukciju „Igre detekcije“ iz legendarne „Kviskoteke“. U ovom zabavnom i edukativnom događaju učestvovala su tri stanara Studentskog grada, studenti Filozofskog fakulteta, koji su imali zadatak da na osnovu pitanja postavljanih trojici tajanstvenih ličnosti, koji su se predstavljali kao Aleksandar Jestorović Jamesdin, i njihovih odgovora, pogode koji je onaj pravi. Na ovaj način mladi ljudi su dobili nova saznanja o savremenoj umetnosti, koja obično ostaje izvan interesovanja studentske populacije, a sa druge strane i umetnik je došao do saznanja šta studenti neumetničkih fakulteta misle o savremenoj umetnosti i kako je shvataju.
Ekskluzivno će biti izložena i skulptura ilegalca koja je nedavno bila okosnica događaja Ilegalac u sobi 325 u bloku 1F Studentskog grada, gde Jestrović trenutno živi. Umetnički rad Ilegalac sastoji se od dva dela skuplture (glave i noge) koja predstavlja mladog čoveka i koja je bila postavljena u policu plakara studentske sobe, na mesto gde su svojevremeno mnogi studenti, koji su ostajali bez prava da žive u Studentskom gradu, ilegalno spavali tokom svojih studija. Skulptura je izlivena u saradnji sa Petrom Sibinovićem (studentom vajarstva na FLU u Beogradu) i umetnicima Branislavom Nikolićem i Mićom Stajčićem, a ceo događaj izveden je zahvaljujući svesrdnoj podršci uprave Studentskog grada u toku najdinamičnijeg dela godine u Studentskom gradu, za vreme studentske raspodele.
Koautori izložbe „Večiti student“ su i prof. dr Silvia Lorenc i četvoro studenata: Jan Fajge, Jozef Mas, Sebastijan Omtaš i Moren Vogelka sa Visoke škole umetnosti Vajsenze u Berlinu, koji ovom prilikom učestvuju kao ilegalaci u okviru samostalne izložbe Aleksandra Jestrovića Jamesdina. Oni u svojim radovima baziranim na desetodnevnom istraživanju kulturnog života u Beogradu, primenjuju šest principa kojih se umetnik Saša Marković Mikrob pridržavao tokom svog umetničkog života: da umetnost mora biti narativna, svima pristupačna, zabavna i smešna, dosledna, lokalno orijentisana i proizvedena jeftinim sredstvima.
Aleksandar Jestrović ili Jamesdin, je diplomirani slikar, iz Beograda, sa trenutnim prebivalištem u Berlinu gde je na usavršavanju u okviru postdiplomskih studija Art in Context na UDK Univerzitetu. Dobitnik je više nagrada za svoj umetnički rad. Izlagao je na brojnim domaćim i inostranim izložbama.
Projekat Umetničke rezidencije „Cimer“ je pokrenut u okviru Likovnog programa Doma kulture Studentski grad, a realizuje se u saradnji sa Studentskim centrom i RTV Studentski grad, i podržan je od strane Ministartsva kulture i informisanja Republike Srbije.
Povezana vest:  Dočekajte najglamurozniju Novu godinu uz Vulkan izdavaštvo i Ferrero