noc-mi te dugujeRoman o prodaji beba u YU – „Noć mi te duguje“ V. Čobanova

Čarobna knjiga predstavila je danas novi roman Vanje Čobanova „Noć mi te duguje“, ljubavnu priču-triler koja se bavi jezivom temom – prodajom beba u Jugoslaviji i Srbiji.
Božo Vukotić beži od krvne osvete iz svog sela visoko u planinama. On, medjutim, nije lovina već onaj koji treba da izvrši osvetu. Njegov beg ostaviće potpuno drugačiji trag na njegova dva sina. Jedan će shvatiti poruku, a drugi će ostati večito željan krvi. Upravo taj sin, Vuk Vukotić, ulazi u jedan od najprljavijih balkanskih poslova – trgovinu bebama.
Jovana je devojka iz Novog Sada koja je tek izašla iz dugogodišnje veze i još uvek pokušava da poveže konce svog života. Upoznavanje sa tajanstvenom mladom ženom dovodi je u Ženevu gde dobija posao iz snova i upoznaje se sa čovekom koji bi mogao biti ljubav njenog života.
Ali mračne igre crnogorskog šefa mafije usisaće i nju u košmar iz koga kao da nema izlaza…
Direktor Čarobne knjige Borislav Pantić rekao je danas novinarima da je „Noć mi te duguje“ izuzetno osoben roman, istovremeno liričan i napet i upravo ta kombinacija strasne ljubavne priče i trilera, smeštena u ruralnu Crnu Goru i „upeglanu“ Švajcarsku daje najbolje moguće rezultate.
Urednik Nikola Petaković, takodje, je ukazao na spajanje nespojivog u novom romanu Čobanova koji je poznat po romanima „Ako je do mene“, „Remedy for Love“ i „Ready to Wear“.
Ovaj žestoki triler koji se bavi užasnim problemom trgovine dece izvanredno je spojen sa lepom lirikom i ljubavnom pričom, rekao je Petaković.
Sam autor rekao je da je knjiga nastala na čudan način, odnosno da on nije birao temu već da ga je na to nagovorio jedan njegov prijatelj.
Kako sam istraživao za roman tako me je ova tema progutala. Mnogo sam istraživao ovaj „biznis“, povezao se sa Udruženjem nestaih beba Srbije, rekao je Čobanov.
On je roman predstavio kao istoriju života svakog od nas i kako to izgleda kada tu istoriju pišu „krojači sudbine“ ljudi iz senke koji diraju u nešto što ne sme da se dira – decu, trudnoću, odnos roditelja i dece.
On je upozorio na ogroman, užasan problem trgovine decom koji i danas postoji, gde roditelji ne znaju da sa ulaskom u porodilište i oni mogu da budu žrtve tog „biznisa“, gde se buduće majke prate od samih početaka trudnoće, a njihova deca „targetiraju“ za kradju.
Čobanov je najavio da radi i na nastavku romana.

Povezana vest:  Promocija knjige "Fusnota" Kornelija Bate Kovača