mnt naucnicentarJubelej 25 godina postojanja Muzeja nauke i tehnike
 
Muzej nauke i tehnike, ustanova kulture od nacionalnog značaja koja prikuplja, istražuje, štiti i javnosti predstavlja naučno-tehnička kulturna dobra, ove godine obeležava 25 godina od osnivanja. Iako Muzej nauke i tehnike, za razliku od drugih muzeja, pri osnivanju 1989.godine nije imao inicijalnu zbirku oko koje bi se formirao i razvijao fond, danas Muzej u zbirkama čuva preko deset hiljada predmeta koji su klasifikovni u muzejske zbirke. Tokom godina muzejski predmeti su dopunjavali zbirke najvećim delom putem poklona od strane velikog broja darodavaca, kao i velikim zalaganjem kustosa. Muzej nauke i tehnike nalazi se na Dorćolu, u Skender begovoj ulici, u nekadašnjoj zgradi prve termocentrale u Beogradu.
Povodom jubileja Sonja Zimonić, direktorka Muzeja je izjavila: „Ponosni smo na 25 godina postojanja i rada našeg Muzeja i na rezultate koje smo za 25 godina postigli. Naše zbirke se obogaćuju skoro svakodnevno, otvorili smo četiri stalne postavke, osmislili nove programe koji pružaju nove zanimljive sadržaje za različitu publiku. Posebna postavka i prateći programi su namenjeni deci različitih uzrasta. Želja nam je da Muzej nauke i tehnike bude aktivni i kreativni deo savremenog društva, moderan i zanimljiv prostor pun uzbudljivih i obrazovnih sadržaja, u cilju podizanja naučno-tehničke kulture, popularizacije nauke i savremenih naučnih dostignuća.“
Cilj Muzeja nauke i tehnike je zaštita naučno-tehničke baštine na teritoriji Srbije. Osim prikupljanja, istraživanja i zaštite tehničkih kulturnih dobara, zadatak muzeja je i njihovo predstavljanje javnosti u cilju podizanja naučno-tehničke kulture, kao i popularizacija nauke i savremenih naučnih dostignuća. Povodom jubileja, od 7. do 12. oktobra svim Beograđanima i gostima, Muzej nauke i tehnike poklanja besplatnu posetu Muzeju i stalnim postavkama: „Drugi krug“, „Dečji muzej“, „Naučni centar“ i postavci „Medicina u Srbiji kroz vekove“.
Kako bi se što šira javnost upoznala sa jubelijeom i mogućnošću besplatne posete muzeju zajedno sa kreativnim timom agencije „McCann Beograd“ osmišljena je kampanja s idejom da se Muzej nauke i tehnike predstavi kroz vremepolov nauke i tehnike. Za potrebe same reklamne kampanje (TV, radio, print, digital) korisćeni su su stare autentične reklame i oglase koji su vezani za predmete u postavci, potpisani porukom „Samo za radoznale“ i pozivom da se poseti Muzej nauke i tehnike. Izbor reklama i oglasa je takav da bude nostalgiju i vedrinu – duhovitošću, šarmom i duhom prošlih vremena.  Jedna od aktivnosti kampanje bila je nesvakidašnje iznenađenje posetiocima jedne večernje projekcije u bioskopu „Cineplexx“. Umesto očekivanog američkog blokbastera, na velikom platnu pojavio se prvi srpski igrani film iz 1911. godine, „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“. Nakon prikazanog filma posetioci su otkrili o čemu se radi kada se na ekranu pojavio poziv gledaocima da posete Muzej nauke i tehnike, potpisan porukom „Samo za radoznale“.
Povezana vest:  Pištalo i američko izdanje "Tesle" na Kolumbija institutu