sterijino_pozorje_2010-plakatPotpisan Protokol o finansiranju programa Sterijinog pozorja

 

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i vršilac dužnosti direktora Festivala „Sterijino pozorje“ Milivoje Mlađenović, potpisali su danas, u prostorijama ministarstva kulture, Protokol o sufinansiranju programa tog festivala od 2010. do 2012. godine.

Nebojša Bradić je tom prilikom rekao da Protokol podrazumeva obavezu finansiranja programa festivala u naredne tri godine, ali visina novca koja će biti dodeljena festivalu, zavisiće od budžeta ministarstva i od samog programa festivala.

Prema njegovim rečima, ministarstvo kulture je za ovogodišnje Sterijino pozorje, koje će biti održano od 25. maja do 4. juna u Novom Sadu, izdvojilo oko 5,5 miliona dinara.

Povezana vest:  U susret jubileju – šta drugi misle o Noći muzeja?

-Ministarstvo kulture će uvesti klasifikaciju manifestacija u Srbiji, kako bi se utvrdio njihov značaj i odredilo koliko je novca za finansiranje tih programa potrebno. Manifestacije će biti klasifikovane kao internacionalne, nacionalne, manifestacije od regionalnog značaja i lokalnog značaja – rekao je on.

Bradić je istakao da festival „Sterijino pozorje“ već dugi niz godina ima izuzetno kvalitetan program i da je ta manifestacija veoma značajna za razvoj pozorišne produkcije u Srbiji, ali i za razvoj kulture uopšte.

Povezana vest:  Knjiga priča glumca Toma Henksa uskoro u Srbiji

-Protokol će omogućiti stabilnost u finansitranju programa Sterijinog pozorja, s obzirom da prilikom konkursa, organizatori manifestacija moraju da čekaju rezultat tih konkursa, a do tada ne mogu da naprave plan festival – rekao je on.

V.D. direktora festivala „Sterijino pozorje“ Milivoje Mlađenović rekao je da je budžet ovogodišnjeg festivala oko 24 miliona dinara od čega je ministarstvo kulture dalo 5,5 miliona, grad Novi Sad 13 miliona dinara, a ostatak Pokrajinski sekretarijat za kulturu i sponzori.

Prema njegovim rečima, festival će biti otvoren 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), izvođenjem predstave „Kosa“ Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenovića, a dan ranije na sceni SNP-a nastupiće Gradsko pozorište „Kodžaeli“ iz Turske, koje će izvesti predstavu „Derviš i smrt“ u režiji Nurulaha Tundžera, čime će se Pozorje pridružiti obeležavanju 100. godišnjice rođenja Meše Selimovića.

Povezana vest:  Kustendorf klasik završen je uz dodelu nagrada

Na festivalu „Sterijino pozorje“ biće prikazano 17 predstava, od kojih je sedam rađeno po delima dramskih pisaca iz Srbije, pet predstava je rađeno u izvođenju srpskih pozorišta po tekstovima stranih pisaca, a četiri predstave na festivalu su u izvođenju stranih pozorišta.