Noc-muzeja-2010_nm_largeČetiri izložbe u užičkoj Noći muzeja

 

Užički Narodni muzej pripremio je bogate sadržaje za manifestaciju Noć muzeja, među kojima su i četiri izložbe na različitim prostorima u gradu, a posetiocima će u noći 15. maja biti dostupne i stalne izbložbene postavke u toj ustanovi kulture.

Na prostoru Hidrocentrale „Pod gradom“, sagrađene pre 110 godina po Teslinim principima, izložbom fotografija i drugih dokumenta pod nazivom „Četvrtasti mesec nad Užicem“, autorke Katarina Dogandžić i Ivana Todorović, dočaraće vreme i život meštana neposredno pre i posle dolaska struje. U izložbenom prostoru Narodnog muzeja biće otvorena uzložba muzičkih instrumenta i pribora za pušenje s početka 20. veka pod nazivom „Merak mi je …“, koju je pripremila Dijana Ristović.

Povezana vest:  Atraktivni mjuzikl "Braća (B)luzeri ponovo na repertoaru Mikser teatra

Na izložbi „Pod crnim svetlom“, u pomoćnom trezoru Narodnog muzeja, Sreten Tanasković predstaviće svoje redi- mejd objekte pod neobičnim osvetljenjem. Izložbu „Reč u prostoru“, koja je u okviru prošlogodšnje Noći muzeja u Beogradu bila otvorena u SKC-u, Užičani će moći da pogledaju u holu Narodnog pozorišta. U Noći muzeja, pored tih izložbi, Užičani i njihovi gosti moći će da vide i štalnu postavku Narodnog muzeja – „Užice – nastanak i razvoj“, kao i legat prvog užičkdog akademskog slikara Mihajla Milovanovića i izložbu „Slikari partizanskog ateljea u Užicu 1941.godine“, dok će u izložbenom prostoru Jokanovića kuće moći da pogledaju izložbu crteža Marka Nikolića.

Povezana vest:  Sajmovi umetnosti u Beču