The french mime Jyjou

Svetski dan pantomime – iz Beograda u više od 30 zemalja

Svetska organizacija pantomimičara obeležava različitim manifestacijama 22.mart Svetski dan pantomime u više od 30 zemalja na 4 kontinenta.
U Srbiji će u saradnji sa Vikimedijom Srbije organizovati uređivačkim maratonom u pisanju članaka na Vikipediji. Maraton će biti održan 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, u mnogim zemljama sveta, a u Srbiji na Univerzitetu Singidunum u Beogradu.
Kancelarija Ujedinjenih Nacija u Srbiji nas je obavestila da će Stalna koordinatorka UN u Srbiji gospođa Irena Vojačkova Solorano obići i pozdraviti studente i volontere na Univerzitetu Singidunum u utorak 22.marta oko 14 časova. Gospođa Vojčakova Solorano će biti na raspolaganju i za pitanja novinara, kao i Ivana Guslarević menadžer komunikacija Vikimedija Srbije i Marko Stojanović predsednik Svetske organizacije pantomimičara i jedan od inicijatora Svetskog dana pantomime.

Inicijativa da se obeležava Svetski dan pantomime je potekla pre 5 godina iz Beograda, gde je i sedište Svetske organizacije pantomimičara. Do sada je preko 30 zemalja na 4 kontinenta prihvatilo inicijativu i tako se na različite načine, besplatnim predstavama, časovima i seminarima pantomime, festivalima, predavanjima, razgovorima, a od ove godine i na Vikipediji Svetski dan pantomime obećežava u Srbiji, Francuskoj i Izraelu, zemljama iz koji su inicijatori, SAD, Kanadi, Indiji, Bangladešu, Indoneziji, Gruziji, Jermeniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Makedoniji, Mađarskoj i većina zemalja Južne Amerike.

Povezana vest:  Simfonijski orkestar iz Amsterdama i rock koncerti na 23. Festivalu evropskog filma Palić

Iako se u većini zemalja obeležava scenskim događajima Svetska organizacija pantomimičara na inicijativu Marka Stojanovića i Vikimedija Srbije je za centralni događaj izabrala „Uređivački maraton“ kako bi se obogatio sadržaj o pantomimi na različitim jezicima na Vikipediji.
Engleska, bugarska, makedonska, jermenska, gruzijska, hebrejska, hindu, švedska i srpska Vikipedija samo su neke od verzija najveće onlajn enciklopedije koje će ovim uređivačkim maratonom biti bogatije za članke o znamenitim pantomimičarima, predstavama, festivalima, udruženjima…

Još su 1998. godine Marko Stojanović i izraelski pantomimičar Ofer Blum sa kojim je studirao u čuvenoj školi Mrasela Marsoa u Parizu, a tokom Blumovog boravka u Srbiji razgovarali o fromiranju Svetske organizacije pantomimičara i uspostavljanju Svetskog dana pantomime. Sve je ostalo na rečima sve do 2007.godine kada je 22.septembra njihov učitelj Marsel Marso umro. Tokom BITEF-a su Beogradski pantomimičari, neformalna trupa Marka Stojanovića ispred Pozorišta na Terazijama izvela performans u znak sećanja na Marsela Marsoa.
Tek je 2011.godine francuski pantomimičar Žan Bernar Laklot pokrenuo sve sa mrtve tačke kada je obeležen i prvi zvanični Svetski dan pantomime ali 22.septembra na dan smrti Marsela Marsoa. Trojica prijatelja su se na kraju dogovorili da treba obeležavati dan kada je legenda svetske pantomime rođena, a to je 22.mart. Pre tri godine je Svetska organizacija pantomimičara poslala i zvaničnu inicijativu UNESKO-u u Parizu da se Svetski dan pantomime uvede u zvanični kalendar.

Povezana vest:  Potpisan sporazum o saradnji Filmskog centra Srbije i Muzeja žrtava genocida

U Srbiji će Svetska organizacija pantomimičara, Beogradski pantomimičari, Festival monodrame i pantomime u Zemunu i drugi osloboditi fotografije potrebne za ilustraciju članaka. Fotografije i drugi slični materijali naći će se na Vikimedijinoj multimedijalnoj ostavi, pod slobodnom licencom.

Ivana Madžarević, menadžer projekata i zajednice Vikimedije Srbije, kaže da će se ovim maratonom ojačati veze između ogranaka Zadužbine Vikimedija, što podržava kolaborativnu prirodu Vikimedijinih projekata. Madžarević dodaje da je maraton početak saradnje sa Svetskom organizacijom pantomimičara, koja se priključila globalnom GLAM projektu – dvosmernoj saradnji institucija kulture i Vikimedije Srbije u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa na internetu.

Povezana vest:  Mart mesec dama u Gvarneriusu

– Jezik tela i gesta je prvi jezik kojim se čovek sporazumevao, a pantomima kao stilizovana neverbalna komunikacija verovatno prva umetnost – rekao je Marko Stojanović, predsednik Svetske organizacije pantomimičara. Stojanović objašnjava da je pantomima kroz vekove uvek oscilirala i u izrazu i u popularnosti i uvek je zavisila od pojedinca. Od kako je Marsel Marso umro 2007.godine i pantomima je u silaznoj putanji, tako da ovaj događaj i saradnja sa Vikipedijom može da bude od presudnog značaja za njen dalji razvoj – zaključuje Stojanović.

Na maratonu mogu učestvovati svi zainteresovani dobrovoljci, koji žele da nauče nešto o ovim temama i da svoje znanje prenesu na Vikipediju. Svoje učešće treba obavezno da potvrdite na stranici Vikipedije (https://sr.wikipedia.org/wiki/Vikipedija:Uređivački_maraton_-_Svetski_dan_pantomime_2016) posvećenoj ovom maratonu ili prijavom na mejl [email protected]. Pridužite se i na Fejsbuk događaju.