grad_dece_suboticaSubotica – grad dece od 16. do 22. maja
U okviru Pratećeg programa  sedamnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava od 16. do 22. maja 2010. godine u Subotici, na Trgu Slobode u Subotici i u okolnim ulicama biti organizovan bogat scensko-plesni program u kom će učestvovati deca iz Srbije i regiona.
I ove godine, u vreme Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Trg Slobode u Subotici i okolne ulice biće prepušteni dečjoj mašti, kreativnosti i igri. U karnevalskoj atmosferi kojoj će doprineti klovnovi, subotičke mažoretke, novosadski žongleri i čuveni vojvođanski tamburaši, na par dana, centar Subotice će postati velika scena na kojoj će nastupiti dečji plesni studiji a ujedno i državni i evropski prvaci u raznim plesnim kategorijama, male balerine, dečje folklorne trupe i dečje pozorišne trupe iz Srbije i regiona.
U svečaraskom duhu, kom će posebno doprineti velika maškarada, deca će dobiti prostor u gradu da ga oblikuju svojom igrom, maštom, umetničkim talentima i veštinama.
Program „Subotica – otvoreni grad“ autentičan je pečat Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji i ove godine podseća na prisustvo mališana u gradovima, na potrebu da im se oslobodi što više urbanog prostora da ga sami oblikuju svojom igrom i potrebama.
Kao deo programa Festivala koji je prevashodno namenjen deci, program „Subotica – otvoreni grad“ kruna je ove manifestacije. Budući da se sa pozorišnih scena Narodnog pozorišta i Pozorišta „Deže Kostolanji“ na kojima će biti prikazano 20 lutkarskih i dramskih predstava za decu iz 13 zemalja sveta, preliva na ulice, program „Subotica – otvoreni grad“ najjasnije šalje poruku da je ceo grad prostor igre i kreacije u kom dete ima važnu ulogu i kao stvaralac i kao publika.
U okviru Pratećeg programa Festivala, najmlađe posetioce očekuje i filmski program. U okviru ovog ciklusa dugometražnih animiranih filmova, biće prikazana nova animirana ostvarenja iz Nemačke, Španije, Argentine, Danske, Finske… U subotičkom bioskopu Eurocinema biće prikazani filmovi: „Sunčani Beri i disko gliste“ (2008), „Niko i put ka zvezdama“ (2008), „Miš Perez – Vila Zubić 2“ (2008), „Lisi i uvrnuti vladar“ (2009), „Upomoć, ja sam ribica“ (2000) i „Ostrvo kraba“ (2001).
Povezana vest:  "Evro-Đunti" objavio još jedan odličan krimi roman