nusic knjigaPromocija monografije o Nušiću u Muzeju NP

Monografija teatrologa dr Raška V. Jovanovića „Branislav Nušić, život i delo“, u izdanju JP Službeni glasnik, biće predstavljena 23. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Najnovija knjiga o Branislavu Nušiću, povodom 150 godina od njegovog rođenja, govori o životu i obimnom stvaralačkom delu jednog od najplodnijih i najpopularnijih srpskih pisaca uopšte, a posebno na razmeđi 19. i 20. veka.
Nušić je svojim delom obeležio srpsko dramsko stvaralaštvo tog perioda i kasnije, a njegov uticaj vidljiv je i danas u 21. veku. Kao pisac sa uspehom je stvarao i pripovedačku, romanesknu i memorarsku prozu, a isticao se i putopisnim i etnografskim delima.
Bio je i pesnik i satiričar. Dugi niz godina bavio se novinarstvom, pokretao je i uređivao više listova, dok je potpisujući se kao Ben Akiba uspostavio i novinarsku kozeriju kod nas.
Delo dr Jovanovića govori o Nušićevoj svestranoj ličnosti živog i radoznalog duha, neobično aktivnoj u gotovo svim sferama društvenog života, a naročito u oblasti drame i pozorišta, navodi se u najavi iz nacionalnog teatra.
Na promociji će, pored autora, govoriti teatrološkinja i pozorišna kritičarka Dragana Bošković, dramski pisac Siniša Kovačević i teatrolog Radomir Putnik. Učestvovaće i prvakinja Drame NP Radmila Živković i glumci NP Bojana Bambić i Pavle Jerinić.

Povezana vest:  Nova knjiga Žarka Lauševića PADRE, IDIOTE