beogradska-filharmonija-Irski pijanista i dirigent Bari Daglas 14. maja na Kolarcu

 

Irski pijanista i dirigent Bari Daglas nastupiće 14. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, uz orkestar Beogradske filharmonije.

Bari Daglas će svirati Betovenov Peti klavirski koncert (Emperior) i dirigovati Mendelsonovu Škotsku simfoniju, najavljeno je iz Beogradske filharmonije.

Daglas je vođa kamernog ansambla „Kamerata Irska“, koji je s muzičarima iz Severne i Republike Irske jedina umetnička institucija pod zajedničkim patronatom Kraljice Elizabete Druge i predsednika Irske.

Povezana vest:  Beč: virtuelno i u biblioteku

Dobitnik Ordena Britanske imperije za izuzetan doprinos muzici, na samom početku karijere ušao je u istoriju kao jedan od trojice pijanista koji su osvojili takmičenje „Čajkovski“ (1986), a da nisu ruskog porekla.

Kao pijanistu i dirigenta proslavili su ga i nastupi s Londonskim simfonijskim orkestrom Kraljevskom filharmonijom Liverpula, Bi-Bi-Sijevim simfonijskim orkestrom, Sanktpeterburškom i Drezdenskom filharmonijom, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Radijskim orkestrima Frankfurta i Minhena.

Povezana vest:  ODRŽAN TREĆI FESTIVAL UMETNIČKE FOTOGRAFIJE „FOTORAMA"

Vladimir Aškenazi, Lorin Mazel, Kurt Zanderling i Leonard Slatkin samo su neki od dirigenata s kojima je sarađivao.

Tokom karijere ostvario je veliki broj snimaka (u poslednje tri godine sa Kameratom Irska snimio je sve Betovenove koncerte) i njegove nastupe često prenosi Bi-Bi-Si.

Angažovan je kao umetnički direktor međunarodnog festivala u Mančesteru i kao profesor na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu.

Povezana vest:  Predstavljen roman Ljubice Arsić „Rajska vrata"

Bari Daglas je u Beogradu 1997. održao resital u okviru ciklusa Beograd – prestonica pijanizma, a s Beogradskom filharmonijom će svirati i dirigovati po drugi put, posle koncerta iz novembra 2008.