globe onlineDaunlodovati ili ne, pitanje je sad – digitalni Šekspir
 
Zahvaljujući londonskom „Glob teatru“, poštovaoci engleskog pisca iz 16. veka Vilijema Šekspira moći će sa interneta da preuzmu više od 50 predstava urađenih po njegovim delima.
Kako prenosi AFP, moguće je preuzeti celovečernje filmove visoke definicije sa onlajn platforme renomiranog londonskog pozorišta „Glob teatar.
Među predstavama koje se mogu daunlodovati je i čuvena produkcija Šekspirove komedije „Dvanaesta Noć“ sa Markom Rejlensom i Stivenom Frejem u glavnim ulogama, kao i istorijska drama „Henri IV“ u kojoj naslovnu ulogu tumači višestruko nagrađivani Rodžer Alam.
Tu su još i klasici – „Ukroćena goropad“, „Romeo i Julija“, „Kako vam drago“ i „Uzaludni ljubavni trud“.
Filmovi se mogu iznajmiti po ceni od 3,99 funti (5 evra) ili kupiti za 7,99 funti na sajtu GlobePlayer.tv.
„‘Glob teatar’ neprestano traga za novim, smelim načinima da Šekspira predstavi svetu i podeli njegovo delo sa što je više ljudi moguće“, kazao je umetnički direktor pozorišta Dominik Dromgul.
Čitava serija produkcija na nekoliko stranih jezika, odigranih u okviru dvogodišnjeg međunarodnog pozorišnog festivala „Globe to Globe“, takođe, je dostupna na sajtu kao i više od 100 intervjua sa glumcima, poput Džudi Denč, Juana Mekgregora, Iana Mekelena i Džuda Loua.
Pozorište na južnoj obali Temze, verna rekonstrukcija Elizabetanskog teatra u kom su komadi proslavljenog barda prvi put izvedeni, snima produkcije od 2009. godine.
Projekat je poslednji u nizu noviteta u okviru trenda linkova i direktnih prenosa koji je 2006. lansirala njujorška Metropoliten opera prikazivanjem predstava u bioskopima.
Povezana vest:  Predstava "Revizor" u Ateljeu večeras 50. put