ruskikarmenRuski carski balet u SC

Na baletskom spektaklu u Sava centru u sredu, 12.novembra Ruski carski balet izvešće dva remek dela baletske umetnosti „Karmen“ i „Bolero“ za jedno veče , najavio je Sava centar.
Ruski Carski balet (Imperial Rušian Ballet) osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solista Boljšoj teatra, na inicijativu svetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje koja je počasni predsednik.
U ovom ansamblu danas je više od 40 umetnika iz najboljih baletskih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Deluju pod mentorstvom uglednih baletskih učitelja a na repertoaru Ruskog carskog baleta su klasična baletska dela i plesni komadi savremenih autora.
Bogat repertoar, virtuozna plesna umeća članova baletskog ansambla, kao i brojna svetska gostovanja, svrstavaju ovaj ansambl u sam vrh svetske baletske scene.
Na baletskom spektaklu u SC Ruski carski balet izvešće „Bolero“ poznato muzičko delo Morisa Ravela, koje je baletski postavila Bronislava Nižinska 1928. godine, a nakon nje i mnogi savremeni koreografi.
Ravelov „Bolero“ se smatra jednim od remek dela svetske muzike, a veliki francuski kompozitor za njega je našao inspiraciju za snažni ritam u ujednačenim, laganim repetitivnim zvukovima teških mašina u fabrikama.
Balet „Karmen“ je svojoj supruzi, legendarnoj balerini Maji Pliseckaji, posvetio poznati ruski kompozitor Rodion Ščedrin. Muzika je nastala na osnovu Bizeove opere „Karmen“ a priču o ljubavi i strasti između Španca Don Hozea i vatrene ciganke Karmen koreografski je 1967.godine osmislio Kubanac Alberto Alonso.
Balet je iste godine izveden u moskovskom Boljšoj teatru i do danas se sa velikim uspehom izvodi na baletskim scenama širom sveta.
Na baletskom spektaklu u SC nastupiće vodeći solista Ruskog carskog baleta Seveliova Lina, dobitnica brojnih nagrada. Kao solista ostvarila je zapažene glavne uloge u baletskim predstavama: „Uspavana lepotica“, „Giselle“, „Romeo i Julija“, „Krcko Oraščić“, „Labudovo jezero“, „Don Kihot“.
Kao solista u SC nastupiće i virtuoz Nariman Bekzhanov koji 2005. godine postaje vodeći solista Carskog ruskog baleta. Školovao se na Akademiji koreografije u Almatiju, gde je proglašen najboljim studentom akademije.
Od 2002. do 2004. godine je vodeći solista u teatru „Abay State Opera and Ballet Theatre“ u Almatiju a od 2005.godine u Carskom ruskom baletu u kome je odigrao mnoge glavne uloge u baletima kao što su „Carmina Burana“, „Carmen“, „Uspavana lepotica“, „Giselle“, „Romeo i Julija“, „Krcko Oraščić, „Labudovo jezero“, „Don Kihot“.
Cena ulaznica za baletski spektakl Ruskog carskog baleta u SC je 2400, 2100, 1800 i 1500 dinara.

Povezana vest:  "Mesec ljubavnih romana" od 10. februara do 10. marta