Pit Mondrijan Kompozicija IIIzložba „Pit Mondrijan. Kompozicija II“ u Narodnom muzeju

Izložba „Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II““ biće otvorena 27. novembra u Narodnom muzeju Beogradu, a program se realizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije.
Postavka će moći da se vidi u izložbenom prostoru na prvom spratu do 1. marta 2015. godine, najavio je danas Narodni muzej.
Težište izložbe predstavlja biografija jedne slike, koja je usled svoje izuzetne slojevitosti učinila „Kompoziciju II“ bitnim akterom lokalne umetničke scene. Reč je o delu jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka.
Nastala u Parizu 1929. „Kompozicija“ II je dve godine kasnije stigla u naš muzej u sklopu poklona Odbora za širenje holandske umetnosti Jugoslaviji. Ta donacija bila je deo šire ekonomske i kulturne saradnje, organizovane u cilju razvijanja bližih međudržavnih i diplomatskih odnosa.
Ovim gestom je Narodni muzej postao jedna od prvih institucija u svetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Mondrijana iz neoplasticističke faze.
Tokom istraživanja, autorke izložbe Jelena Dergenc i Simona Ognjanović rasvetlile su mnoge muzeološke i umetničke kontekste u koje se ta slika periodično „uplitala“ tokom nekoliko decenija. Preko tih priča, koje će i učiniti „Kompoziciju II“ dokumentom stvarnosti koju njen autor nije ni poznavao, moguće je pratiti i razumeti različite pozicije i shvatanja koja su definisala umetničku, kulturnu i društvenu realnost u lokalnom kontekstu.
Ujedno, istražujući sve pomenute okvire, namera autorki je bila da se otvori pitanje uloge muzeja u stvaranju i legitimisanju vrednosti, značenja i umetničkih pozicija, kao i odnosa muzeja kao mesta proizvodnje memorije i žive umetničke produkcije.
Pored „Kompozicije II“ posetioci će na izložbi videti radove devet domaćih umetnika: Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanić, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta.
Radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani biće prezentovani fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom. Jedna od umetničkih instalacija koja će biti izložena uključuje i nekoliko izuzetno značajnih dela iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu.

Povezana vest:  Održana promocija knjige "Ništa lakše od umiranja" Elvedina Nezirovića