Plakat Deciji festival 2010U nedelju počinje 17. Međunarodni festival pozorišta za decu
Sedamnaesto izdanje  Međunarodnog festivala pozorišta za decu počinje u nedelju, 16. maja i traje dо 22. mаја u Subotici.
Festival će u nedelju, u 20.00h, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici, otvoriti Nikolaj Naumov, dekan Fakulteta za lutkarstvo iz Sankt Peterburga.
Na otvaranju Festivala, biće uručene nagrade za životno delo za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu „Mali princ“ ovogodišnjim dobitnicima – Igoru Bojoviću, upravniku pozorišta Pinokio iz Beograda i Nikolaju Naumovu, dekanu Fakulteta za lutkarstvo iz Sankt Peterburga.
Na ceremoniji će biti uručena i Povelja doživotnom počasnom predsedniku Saveta Festivala akademiku prof. dr Henriku Jurkovskom.
U okviru ceremonije otvaranja Festivala nastupiće studenti Visoke akademije dramskih umetnosti iz Bratislave, hor „Melodium“ iz Novog Sada koji će izvesti festivalsku pesmu, kompoziciju Arsena Dedića „Pustite decu nek rastu“, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva.
U okviru Takmičarkog programa Festivala ove godine će biti prikazano 20 predstava za decu iz 13 zemalja (Slovenija, Izrael, Španija, Češka, Francuska, Rusija, Belorusija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovačka i Srbija) i to na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“.
Kompletan takmičarski program nalazi se u prilogu.
Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:
  1. Grand prix za najbolju predstavu u celini
  2. Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju
  3. Nagradu za najbolju režiju
  4. Nagradu za najbolju scenografiju
  5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
  6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
  7. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)
O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa – akademik prof. dr Henrik Jurkovski (Poljska) – predsednik žirija, prof. dr Anatolij Kuliš (Rusija), akademik dr Luko Paljetak (Hrvatska), An-Fransoaz Kabanis (Francuska) i mr Miroslav Radonjić (Srbija).
Festival će i ove godine ugostiti preko 2.500 hiljade učesnika iz celog sveta, a svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima u Srbiji prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.
Festivalske predstave gostovaće širom Vojvodine i Srbije, a biće održana i repriza Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj.
Težište ovogodišnjeg Festivala biće na slovačkom pozorišnom stvaralaštvu za decu koje će biti predstavljeno kroz posebne programe – izložbe, predavanja, pozorišne predstave u takmičarskom i pratećem programu, kao i kroz Međunarodni susret lutkarskih akademija (u kome će učestvovati i studenti VŠMU iz Bratislave) i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti (gde će, između ostalog, učestvovati i eminentni slovački pozorišni stručnjaci).
U okviru Međunarodnog susreta lutkarskih škola, svakog dana od ponedeljka, 17. maja, do petka, 21. maja, u Pozorištu „Deže Kostolanji“ posetiocima festivala predstaviće se po jedna od pet reprezentativnih lutkarskih škola i to iz Sankt Peterburga, Osijeka, Bratislave, Šarlvil-Mezijera i Cetinja. Jedan od ciljeva za okupljanje predstavnika poznatih svetskih lutkarskih škola u Subotici je i inicijativa za osnivanje Fakulteta za lutkarstvo koji bi obrazovao buduće dramaturge, reditelje i lutkare u pozorištu lutaka. To bi bila prva visokoškolska ustanova ovog tipa u Srbiji.
Na Međunarodnom forumu za istraživanje pozorišne umetnosti na temu „Dete u svetu pozorišne umetnosti“, čiji je autor prof. dr Henrik Jurkovski,  učestvovaće 16 pozorišnih stručnjaka, istraživača i umetnika iz 15 zemalja. Cilj ovog susreta je promišljanje i sučeljavanje različitih koncepata pozorišta za decu, posebno s obzirom na razumevanje deteta kao gledaoca, ali i promovisanje promišljanja o pozorišnoj umetnosti namenjenoj deci, s posebnim naglaskom na lutkarstvo kao pozorišnu granu.
I ove godine, u vreme Međunarodnog festivala pozorišta za decu, na Trgu Slobode u Subotici i okolnim ulicama biće organizovan program „Subotica – otvoreni grad“ u okviru kog će nastupiti dečji plesni studiji a ujedno i državni i evropski prvaci u raznim plesnim kategorijama, male balerine, dečje folklorne trupe i dečje pozorišne trupe iz Srbije i regiona, dok će karnevalskoj atmosferi doprineti klovnovi, subotičke mažoretke, novosadski žongleri, vojvođanski tamburaši i maškarada.
U okviru Pratećeg programa Festivala, najmlađe posetioce očekuje i filmski program. U bioskopu Eurocinema biće prikazani dugometražni animirani filmovi: „Sunčani Beri i disko gliste“ (2008), „Niko i put ka zvezdama“ (2008), „Miš Perez – Vila Zubić 2“ (2008), „Lisi i uvrnuti vladar“ (2009), „Upomoć, ja sam ribica“ (2000) i „Ostrvo kraba“ (2001).
Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.
Povezana vest:  Novi roman N. Sparksa "Srećnik" od petka u knjižarama