StudenicaIzložba o Studenici u Galeriji fresaka tokom Noći muzeja

 

– Izložba „Studenica – osam vekova slikarstva“ biće otvorena 15. maja, u „Noći muzeja“, u nedavno obnovljenom prostoru Galerije fresaka u Beogradu.

Razotkrivajući svaku od pet sala u kojima je izložba postavljena i upoznajući se sa sadržajem brojnih tematskih celina, posetioci će biti u prilici da se upoznaju s lepotom i kompleksnošću studeničkog živopisa, starog osam vekova, naveli su autori postavke.

Povezana vest:  Gostovanje predstave Audijencija na sceni Studio JDP

Biće izložene freske i odlivci arhitektonske plastike Bogorodičine crkve, upotpunjeni komparativnim dokumentarnim materijalom, koji su znatno doprineli da manastir Studenica još 1986. godine bude uvršćen na listu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneskoa.

Višestruka funkcija i veliki značaj Studenice, kao grobnog mesta Stefana Nemanje, hodočasničko mesto i monaški centar, umnogome su uticali na koncept slikanog programa koji pripoveda o ideji državne samostalosti i kontinuiteta, duhovnosti i tradiciji.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za FEBRUAR 2013.

Tokom „Noći muzeja“ za posetioce Galerije fresaka će, počevši od 20 časova na svaka dva sata, biti organizovana stručna vođenja kroz izložbu.

Tokom prvog stručnog vođenja u 20 časova posetiocima će o manastiru Studenici i njegovom živopisu govoriti autor izložbe Bojan Popović.

Posetioci će, takođe, moći da se upoznaju s muzejskom veb aplikacijom „Eternitas“, namenjenom upravljanju podacima o kulturnoj baštini.

Povezana vest:  Otvaranje festivala BELEF 27. juna na Kalemegdanu

Manifestacija „Noć muzeja“ ove godine će biti održana po sedmi put, u Beogradu, Novom Sadu i još četrdesetak gradova širom Srbije.