pozoriste_maskePredstava „Trtmrtživotilismrt“ na sceni „Kult“

 

Na sceni „Kult“ sutra uveče biće prvi put izvedena obnovljena predstava sa Beogradskog letnjeg festivala (Belef) „Trtmrtživotilismrt“, koja će zatim ostati na redovnom repertoaru u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.

Premijera ove komedije, po motivima Šekspirovog „Hamleta“, u režiji Ane Tomović, bila je na Belefu u avgustu 2007. godine.

Dramaturg je Milena Depolo, a uloge igraju Miloš Đorđević (Hamlet), Feđa Stojanović (Polonije), Marija Opsenica (Gertruda), Dubravka Kovjanić (Ofelija) i Damjan Kecojević (Klaudije i Laert).

Povezana vest:  Gostovanje HNK Osijek u Madlenianumu

Muziku je odabrao i aranžirao Branko Marković, koji i svira u predstavi (kontrabas), uz Veljka Vujčića (klavijature), Miloša Milosavljevića (truba i tenor saksofon) i Novaka Mijovića (bubnjevi), kao i di-džeja MKDSL.

Kostimograf je Miomirka Bailović.

Rediteljka opisuje predstavu kao slepstik komediju, žanr koji se ne bazira na rečima već na govoru tela, komunikaciji sa publikom i specifičnoj muzici, kao neophodnom elementu koji oblikuje scensku radnju.

Povezana vest:  Nepredvidivi triler sa romantičnim zapletom: Opsesija

U predstavi se dekonstruiše mit o Hamletu i priča fokusira na „problem proistekao iz naše realnosti – osamostaljenje i odvajanja od osnovne porodične zajednice, koji je kod nas nekako po prirodi stvari zakasneo i otežan“, kaže Tomovićeva.

Srpskog „kraljevića“ u „najboljim“ poodmaklim godinama, večitog studenta na budžetu porodice, zaokuplja komplikovana egzistencijalna dilema – ostati ili otići, otići ili se ubiti, ubiti ili pobiti ili možda oba. Rastrzan između bogatih turističkih ponuda i rešavanja komplikovanih porodičnih odnosa, on u skučenom stanu, pored „duha“ svog oca koji nemo bulji u televizor, pokušava da smisli šta će sa svojim životom.

Povezana vest:  Black Friday akcija na sajtu Vulkan izdavaštva