Barry_DouglasIrski dirigent i pijanista Bari Daglas sa Filharmonijom

 

Irski dirigent i pijanista Bari Daglas održaće danas koncert sa Beogradskom filharmonijom u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, najavljeno je iz filharmonije.

Daglas je kao vođa kamernog ansambla „Kamerata Irska“, koji je sa muzičarima iz Severne i Republike Irske jedina umetnička institucija pod zajedničkim patronatom kraljice Elizabete Druge i predsednika Irske, izuzetno popularan u svojoj zemlji, ali i širom sveta.

Povezana vest:  Red Bull Collective Art je dobio preko 2000 radova, kreirajući jedno od najvećih kolektivnih umetničkih dela na svetu

Dobitnik je Ordena Britanske imperije za izuzetan doprinos muzici, a na samom početku karijere ušao je u istoriju kao jedan od trojice pijanista koji su pobedili na takmičenju „Čajkovski“ (1986), a da nisu ruskog porekla.

Proslavio se nastupima sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Kraljevskom filharmonijom Liverpula, Bi-Bi-Sijevim simfonijskim orkestrom, Sanktpeterburškom i Drezdenskom filharmonijom, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Radijskim orkestrima Frankfurta i Minhena.

Povezana vest:  Oboa Fest: Koncert internacionalnog ansambla CIRCLE - specijalni gost Frančesko di Roza

Sarađivao je sa dirigentima Vladimirom Aškenazijem, Lorin Mazel, Kurtom Zanderlingom i Leonardom Slatkinom.

Tokom karijere ostvario je veliki broj snimaka (samo u poslednje tri godine sa „Kameratom Irska“ snimio je za „Sony BMG“ sve Betovenove koncerte) i njegove nastupe često prenosi Bi-Bi-Si.

Angažovan je kao umetnički direktor Međunarodnog festivala u Mančesteru i kao profesor na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga "Ko je ubio Katarinu" Vuka Draškovića

Daglas je u Beogradu 1997. godine održao resital u okviru ciklusa „Beograd-prestonica pijanizma“, a sa Beogradskom filharmonijom će svirati i dirigovati po drugi put, posle uspešnog koncerta u novembru 2008.

Daglas će ovog puta nastupiti kao dirigent i pijanista u Betovenovom Petom klavirskom koncertu (Emperor), a dirigovaće i Mendelsonovu Škotsku simfoniju.