nocmuzeja1Loznica sutra prvi put u Noći muzeja

 

Loznica će ove godine prvi put učestvovati u manifestaciji Noć muzeja koja će sutra biti održana u pedesetak gradova Srbije.

Programe u Loznici priprema Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ a direktorka te ustanove Dajana Đedović rekla je danas agenciji Beta da će se različitim sadržajima predstaviti obeležja Jadra, rodnog kraja Vuka Stefanovića Karadžića.

Programi će početi u 18 časova i trajaće do dva sata iza ponoći.

Povezana vest:  Nagrade na Četrdeset sedmim lutkarskim susretima

Najpre će u Tršiću učenici tamošnje osnovne škole prirediti program „Kume, izgore ti kesa“, kojim će predstaviti svadbu u Jadru, prema tradicionalnim običajima ove oblasti na zapadu Srbije.

Potom će u 20 sati u Muzeju Jadra u Loznici biti priređena izložba Jadarska narodna nošnja koju je pripremila etnolog Marija Šćekić Marković.

Manifestacija se nastavlja u 22 sata u Galeriji „Mina Karadžić“ izložbom „Filmovi za narod“ o radu lozničkog bioskopa autorki Cvetane Srećković i Verice Avramović.

Povezana vest:  Koncerti braće Teofilović u Mađarskoj, BiH i Rumuniji

Posle toga, u bioskopskoj sali Vukovog doma kulture biće održana projekcija starih filmskih žurnala iz 1960-ih i 1970-ih.

Završni program Bioskop na otvorenom biće održan u parku pored Vukovog doma kulture, a biće prikazan niz kratkometražnih filmova Jugoslovenske kinoteke o istoriji i tradiciji srpskog naroda.

Prema rečima Dajane Đedović, Loznica se ranijih godina nije uključila u Noć muzeja, jer se ta manifestacija poklapala sa Đačkim Vukovim saborom.

-Ove godine razmak između njih je četiri dana, pošto Sabor počinje 19. maja, pa je sada bilo moguće obe manifestacije dobro pripremiti – kazala je ona.

Povezana vest:  Džejn Ostin za sve romantične duše: Izabrana dela II

Kulturno-zabavna manifestacija Noć muzeja, koju organizuje istoimena umetničko-produkcijska grupa uz podršku Ministarstva kulture i lokalnih skupština, ove godine će biti sedmi put održana u Srbiji.

Prošle godine ovu manifestaciju, kroz raznovrsne programske sadržaje kulturnih institucija, obišlo je više od 500.000 ljudi širom Srbije.