Kazimir-plakatPremijera predstave „Volvo kamioni“ sutra u Ateljeu 212
 
U pozorištu Atelje 212 sutra uveče na maloj sceni „Petar Kralj“ biće premijerno izvedena predstava po romanu poznatog norveškog pisca Erlenda Lua „Volvo kamioni“, u postavci mlade rediteljke Maje Maletković.
Upravnik Branimir Brstina istakao je danas na konferenciji za novinare da je cela ekipa saradnika mlada, što je i plan Ateljea za ovu sezonu. „To je naša vizija, a i obaveza da uvedemo u pozorište novu generaciju, dok sam Atelje preko njih treba da otkrije svoj dalji pravac“, rekao je on.
Dramatizaciju romana napisale su Sara Radojković, Katarina Janković i rediteljka Maletković, kojoj je ova predstava master rad na Fakultetu dramskih umetnosti (kod mentora Alise Stojanović).
Glavnu ulogu igra Vladislav Mihailović, a u ansamblu su Gorica Popović, Mladen Andrejević i dečak Miloš Klanšček.
Scenogarf je Aleksandar Mrda, kostimograf Veljko Stojanović, kompozitori su Danica Vujošević i Ana Bunjak.
Dramaturg Ateljea Gordana Goncić podsetila je da je Lu jedan od najčitanijih savremenih norveških autora, a najpoznatiji mu je roman „Dopler“.
U knjizi „Volvo kamioni“ (koju je kod nas objavila „Geopoetika“) autor nastavlja da prati lik Doplera koji odlazi u Švedsku i to u šumu, bežeći od potrošačkog sveta, u potrazi za smislom.
Lu je, kako se citira u programu predstave, izjavio de ne zna da li je super biti naivan, ali da je u vreme kada je knjiga nastala (2005.) omladinska kultura u Norveškoj bila vrlo sofisticirana, komplikovana na mnogo nivoa.
„Imao sam potrebu da na neki način dam signal da može i drugačije. Da može i prosto i jednostavno i naivno“, zapisao je on.
Sara Radojković je izjavila da su u radu na dramatizaciji morale da od velikih ljubitelja Luovih knjiga postanu analizatori, da otkriju šta se nalazi iza njegovih jednostavnih i duhovitih priča i da nađu pandan tog autentičnog stila u pozorštu.
Rediteljka Maletković istakla je da se i roman i predstava bave velikim pitanjima ideologije i identiteta, ali da su te bitne teme date na duhovit način, uz ironičan osvrt na čoveka koji beži od civilizacije.
„Mislim da smo uspeli da stil romana zadržimo na sceni, a takođe da je predstava u duhu Ateljea 212“, rekla je ona, dodavši da im je čast da debituju u tom pozorištu.
Mihailović je primetio da to zaista jeste ateljeovski komad, a da je Dopler čovek koji je rešio da iz korena promeni život i tako izrazi protest protiv savremenog društva.
Dopler u šumi nailazi na neobične likove koji simbolišu različite principe – od slobode do strogih pravila.
Gorica Popović igra staricu od 92 godine. „Bilo je divno raditi sa mladima koji su „nahrupili“ ovde i videti njihov pogled na svet. Igram staricu koja je promenila život kada joj je muž umro i od klasične domaćice postala fan rege muzike“, rekla je ona.
Realizaciju predstave pomogla je ambasada Kraljevine Norveške.
Upravnik Brstina je najavio da će Atelje 212 prihod od jedne predstave uplatiti Opštini Majdanpek kao simboličnu podršku stanovništvu tog kraja koji je ugrožen vremenskom nepogodom i nestankom struje.
Povezana vest:  Upoznajte istoriju jedne od najlepših zgrada u Beogradu