Nacionalni-ansambl-KOLOSvečani koncert povodom Dana ansambla „Kolo“

 

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ obeležiće sutra uveče svoj dan svečanim koncertom na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Dan Nacionalnog ansambla „Kolo“ ustanovljen je na dan kada je Vlada NR Srbije, 1948. osnovala Ansambl narodnih igara i pesama Srbije.

Najavljeno je da će na svečanom koncertu posvećenom humanitarnoj organizaciji “Naša Srbija“‘, koja obeležava 10 godina rada, kao specijalni gosti nastupiti dečiji folklorni ansambl KUD “Kopaonik“ iz Leposavića sa Kosova i Metohije.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za APRIL 2010.

Iz tog ansambla, podsećaju da su jedini u Srbiji u oblasti scensko-muzičkih delatnosti, koji kroz igru, pesmu, muziku i običaje čuvaju, neguju i predstavljaju našu tradicionalnu umetnost, i od osnivanja do danas istrajavaju u naporima da narodnu igru podignu na nivo visoke umetničke interpretacije.

Ansambl nastupa na domaćoj i inostranoj sceni kao jedan od najboljih ambasadora Srbije u svetu što je potvrdio nedavno na gostovanjima u Japanu i Kini u okviru projekta „Srbija u svetu“ u februaru i martu.

Povezana vest:  Izložba „Fotografije Eriha Lesinga iz razdoblja Evrope posle Drugog svetskog rata”

Programi su u mnogome uzor, model scenskog etno prikazivanja, a objedinjujuju i osnovne vrednosti srpske tradicionalne kulture.

U dugoj i bogatoj istoriji „Kola“ u stvaranju umetničkog repertoara učestvovali su najeminentniji koreografi, kompozitori i brojni stručni saradnici koji su izgradili prepoznatljivi umetnički stil koji svojom lepotom pleni publiku širom sveta.