Noc-muzeja-2010_nm_largeŠabačka Noć muzeja na 11 lokacija

 

Programi manifestacije „Noć muzeja“, koja se održava sutra uveče u gradovima širom Srbije, u Šapcu će biti priređeni na 11 lokacija, a pored institucija kulture u programe su uključene i četiri srednje škole i selo Mišar.

Prema rečima producenta manifestacije Ane Lazić, broj lokacija je manji za jednu nego protekle godine, ali je povećan broj sadržaja.

-Šabac je bio jedini grad koji je zabeležio porast posetilaca tokom prethodne ‘Noći muzeja’, što znači da smo imali zanimljive sadržaje na 12 lokacija. Ove godine je 11 lokacija ali 14 programa – rekla je Lazićeva.

Povezana vest:  Promocija knjige karikatura Predraga Koraksića Coraxa

Program počinje u Mađuopštinskom istorijskom arhivu koji će prvi put predstaviti zbirku plakata i postera iz perioda od 1905. do 2000. godine.

U Narodnom muzeju organizovana je retrospektivna izložba Mare Lukić Jelesić koja pored slika obuhvata i privatne fotografije, a u šabačkoj biblioteci izložba fotografija „Šabac izdaleka“.

U Kulturnom centru Šapca biće otvorena izložba Mirjane Bobić Mojsilović i „Apstraktni park“ Jelene Pantelić, a u pozorištu izložba maski i kostima.

Povezana vest:  Novi lanac knjižara "Vulkan"

Udruženje likovnih stvaralaca Šapca predstaviće radove Zorana Jovanovića.

U Školi za umetničke zanate prvi put će biti organizovana izložba radova profesora te škole, u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ program za Noć muzeja napravili su članovi društva ljubitelja fizike, dok će u Šabačkoj gimnaziji biti otvorena izložba „Darvin danas“.

Učenici Muzičke škole prirediće u centralnoj gradskoj zoni koncerte, a posetioci će moći sami da pokušaju da sviraju.

Povezana vest:  Dobro došli na najopasniju predstavu na svetu: Aplauz

U „Noć muzeja“ uključilo se i selo Mišar i Zadužbinsko društvo Prvi srpski ustanak. U tom selu, udaljenom šest kilometara od Šapca, biće organizovana izložba, maskembal i scensko-poetsko veče na temu „Mišarska bitka“.

„Noć muzeja“ u Šapcu se organizuje četvrti put, a prošle godine manifestaciju je posetilo više od 20.000 građana.