Kako od limenki do novogodisnjih poklona PostavkaKako od limenki do novogodišnjih poklona?
 
Novogodišnji radovi, asamblaži, mozaici, slobodne forme… samo su deo postavke izložbe radova od recikliranih limenki, u kojoj je učestvovalo više od 60 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, a koja je otvorena danas u Mikser House-u.
Izložba će trajati tri dana, do petka, 12. decembra, a posetioci će imati priliku da kroz radove studenata pronađu i inspiraciju kako da od recikliranih limenki naprave originalne poklone za predstojeće novogodišnje praznike.
”U okviru edukativne kampanje ”Reciklirajte i vi”, koju Apatinska pivara realizuje već sedmu godinu zaredom, trudimo se da ukažemo na značaj reciklaže i kolika je upotrebna vrednost svake limenke, kao i da se njen životni vek ne završava nakon prve upotrebe. Samo tako možemo doprineti racionalnijem korišćenju resursa, ali i zaštiti životne sredine.” – istakla je na otvaranju izložbe Sanja Ivaniš, PR menadžerka Apatinske pivare.
“Drago mi je što nastavljamo započetu veoma uspešnu saradnju sa Apatinskom pivarom u edukaciji i izlagačkoj delatnosti studenata. Tema Reciklaža je univerzalna i potpuno prihvatljiva u umetničkim procesima te je, kao takva, odlična veza između Fakulteta i Pivare.” – izjavio je prof. Marko Lađušić, sa Fakulteta primenjenih umetnosti i vođa projekta.
Struja koja se sačuva reciklirajući samo jednu aluminijumsku limenku može poslužiti da vaš računar radi 3 sata!
Reciklažom aluminijuma se smanjuje zagađenje voda za 97%!
Aluminijumske limenke se 100% recikliraju u novu aluminijumsku limenku beskonačan broj puta, a da ništa ne izgube na kvalitetu!
Korišćena limenka se reciklira i vraća na police kao nova limenka već za 60 dana!
”Zadovoljstvo mi je što imam priliku da učestvujem na ovoj izložbi, a čitav kreativan proces stvaranja radova bio je veoma inspirativan. Svakako je veliki izazov za mladog umetnika da kreira svoje umetničko delo upravo od limenki i tako ukaže na njihov značaj, kao veoma važne sirovine.” – izjavila je Marija Đokić, studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti.
Edukativna kampanja „Reciklirajte i vi“ pokrenuta je 2008. godine, a do sada su realizovane brojne akcije, kao što je “Koš za reciklažu” na festivalima Supernatural, Green Days i Jelen Live, akcije prikupljanja limenki na Beer Fest-u i u Guči, kao i edukativne radionice na kojima su se
građani lično upoznali sa prednostima reciklaže, ali i kako da od limenki naprave brojne korisne predmete.
Povezana vest:  Retrospektivna izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića u Muzeju primenjene umetonosti