Plakat 01IZLOŽBA „COMICS, MANGA & CO.“
 
U putujućoj izložbi COMICS, MANGA & CO, koju su koncipirali Gete institut i Matijas Šnajder, predstavljene su 2 generacije nemačkih crtača stripa: strip-avangarda, koja je utabala put za razvoj samostalne nemačke strip-kulture, kao i generacija mlađih strip crtača, čija izdanja odlikuju novi estetski i pripovedački aspekti. Izložbu će otvoriti direktor Goethe-Instituta dr Matijas Miler-Viferig.
Uprkos dugoj tradiciji, nemački crtači stripa su se do sredine devedesetih godina pretežno orijentisali ka pripovedačkoj i stilskoj formi francuske ili američke strip-kulture. „Nemački strip je ponovo tu“, piše Andreas Plathaus u kataloškom eseju i to, između ostalog, povezuje sa ponovnim ujedinjenjem Nemačke, jer, pre svega su crtači i umetnici iz bivše DDR ti koji su se pobrinuli za nove estetske impulse, osvrćući se s jedne strane na tradicionalne grafičke i štamparske postupke, a s druge strane, koristeći aktuelne umetničke forme poput ulične umetnosti ili kompjuterske grafike.
Goethe-Institut dodeljuje dve stipendije za učenje nemačkog jezika za dva posetioca na otvaranju izložbe stripova COMICS, MANGA & CO. 15. decembra u 19 sati u čitaonici E Doma kulture Studentski grad. Stipendije će biti dodeljene jednom momku i jednoj devojci (16+) koji se najviše potrude i kostimiraju se u skladu sa strip junacima po sopstvenom izboru. Nagrađeni posetioci dobiće priliku da započnu učenje nemačkog jezika u februaru 2015. godine (prijava u januaru 2015).
Povezana vest:  Mladi violinski virtuoz DUŠAN PANAJOTOVIĆ otvara novu sezonu ciklusa koncerata „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU"