Joakimfest_logoBanović Strahinja najbolja predstava Joakimfesta

 

Najbolja predstava pozorišnog festivala Joakimfest u Kragujevcu je „Banović Strahinja“ subotičkog Narodnog pozorišta, u režiji Andraša Urbana, saopštio je danas žiri.

Predstava „Banović Strahinja“ rađena je po tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza, a nagrađena je i Joakimovom nagradom za najbolju muziku koju je komponovao Lajko Feliks.

Joakimova nagrada za najbolji savremeni dramski tekst pripala je Đorđu Milosavljeviću za tekst „Kontumac“ u izvođenju Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca.

Povezana vest:  Srpski sopran Marija Jelić nastupila na zatvaranju prestižnog operskog festivala u Letoniji

Nagradu za najbolju režiju žiri je dodelio Bori Draškoviću za predstavu „Elektra“ po tekstu Danila Kiša, u izvođenju Scene na rumunskom jeziku Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca.

Četiri ravnopravne Joakimove nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, dodeljene su glumici Sanji Krstović za ulogu gospođe ministarke u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta iz Niša, Aleaksandru Đurici, za ulogu Ante u predstavi „Pokojnik“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nagrade su dobili i Danijela Štajnfeld za ulogu Milene Pavlović-Barili u predstavi „Mesec u plamenu“ Beogradskog dramskog pozorišta i Vladanu Živkoviću za ulogu Sime Molosavljevića Paštrmca-Amidže u komadu „Kontumac“ kragujevačkog pozorišta.

Povezana vest:  Predstavljanje knjige "Čovek po meri šinjela" održano u Palati umetnosti Madlena

Nagrada za najbolji scenski prostor dodeljena je Bori Draškoviću za „Elektru“, a nagrada za najbolji kostim Marini Medenici za „Pokojnika“.

Specijalna nagrada za scenski govor pripala je Radovanu Kneževiću za predstavu „Igre u tami“, u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda.

Nagrada publike pripala je predstavi „Mesec u plamenu“ po tekstu Sanje Domazet u režiji Stefana Sablića i izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Povezana vest:  Mesto gde se ostvaruju snovi: Mala prodavnica čuda

Sedmi Joakimfest završava se večeras u Kragujevcu, dodelom Joakimovih nagrada i izvođenjem monodrame Mirka Babića „Kad su cvetale tikve“, u čast nagrađenih.

Na festivalu u Kragujevcu od 7. do 15. maja izvedeno je osam najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora, u izvođenju ansambala iz Subotice, Beograda, Kragujevca, Inđije, Vršca i Niša.

Organizator festivala je kragujevački Knjaževsko srpski teatar, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Srbije i grad Kragujevac.