Od autorke romana Carica Elen Alpsten stigao je raskošan istorijski ep Caričina kći. Ova fascinantna pričao životu, gubitku, žrtvi, željama, slomljenom srcu, izdaji, rivalstvu i burnim odnosima oživljava priču o Jelisaveti Petrovnoj Romanovoj, ćerki Katarine I i Petra Velikog, koja je vladala Rusijom tokom izuzetnog života obeleženog ljubavlju, opasnošću, strašću i skandalom. Caričina kći je roman o rođenju moderne Rusije, mladom carstvu u metežu i promenama, ludilu rata i bezobzirnoj brutalnosti apsolutne monarhije kada ništa nije tako bezvredno kao ljudski život.

Iza raskošne i razuzdane fasade, ruski carski dvor je zmijsko gnezdo ispunjeno intrigama i ambicijom. Samo žena obdarena beskrajnom hrabrošću i lukavošću može biti dostojna da sedi na prestolu Petra Velikog.

Povezana vest:  Juval Noa Harari donira million dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za borbu protiv korona virusa

Pomazani i krunisani car ne može biti ubijen, čak ni kada je svrgnut, jer to predstavlja opasan presedan. Ipak, ni on možda neće živeti – barem ne u glavama ruskog naroda ili prema diplomatskim depešama poslatim širom Evrope.

Kao potomak dinastije Romanovih i kći Petra Velikog i Katarine I, prelepa carevna Jelisaveta ponos je čitavog ruskog carstva. Očeva miljenica, okružena je izobiljem i oslobođena tereta vladavine pošto je žena. Ali nakon smrti Jelisavetine majke, Rusija je rastrgnuta, maske padaju, a prijatelji postaju neprijatelji. Dok joj sudbina zadaje udarac za udarcem, ostaje bez prebijene pare i ikakve moći, živeći pod stalnom pretnjom. Suočava se sa zastrašujućom dilemom: da li je voljna da uhvati uzde moći i preuzme ulogu vladara Rusije ili da sledi korake ubijenog brata. Ali mora odlučiti i šta je sve spremna da učini za svoju zemlju – i za ljubav.

Povezana vest:  Svečano uručenje nagrade „Petar Banićević" glumici Nadi Šargin

Ivan ili ja. Samo jedno od nas može vladati Rusijom, drugo će biti osuđeno na živu smrt. Vladati Rusijom je pravo koje se mora zaraditi koliko i naslediti.

„Talenat kojim autorka oslikava detalje iz prošlosti i empatija koju osećamo prema njenim likovima biće razlog zbog kojeg ćete željno okretati stranice ove knjige.“ – Publishers Weekly

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama: Repertoar za FEBRUAR 2014.

Ljubitelji istorijskih romana mogu potražiti knjigu Caričina kći na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.