Od autorke romana Carica Elen Alpsten stigao je raskošan istorijski ep Caričina kći. Ova fascinantna pričao životu, gubitku, žrtvi, željama, slomljenom srcu, izdaji, rivalstvu i burnim odnosima oživljava priču o Jelisaveti Petrovnoj Romanovoj, ćerki Katarine I i Petra Velikog, koja je vladala Rusijom tokom izuzetnog života obeleženog ljubavlju, opasnošću, strašću i skandalom. Caričina kći je roman o rođenju moderne Rusije, mladom carstvu u metežu i promenama, ludilu rata i bezobzirnoj brutalnosti apsolutne monarhije kada ništa nije tako bezvredno kao ljudski život.

Iza raskošne i razuzdane fasade, ruski carski dvor je zmijsko gnezdo ispunjeno intrigama i ambicijom. Samo žena obdarena beskrajnom hrabrošću i lukavošću može biti dostojna da sedi na prestolu Petra Velikog.

Povezana vest:  MILD HOME– Prezentacija pobedničkih rešenja konkursa

Pomazani i krunisani car ne može biti ubijen, čak ni kada je svrgnut, jer to predstavlja opasan presedan. Ipak, ni on možda neće živeti – barem ne u glavama ruskog naroda ili prema diplomatskim depešama poslatim širom Evrope.

Kao potomak dinastije Romanovih i kći Petra Velikog i Katarine I, prelepa carevna Jelisaveta ponos je čitavog ruskog carstva. Očeva miljenica, okružena je izobiljem i oslobođena tereta vladavine pošto je žena. Ali nakon smrti Jelisavetine majke, Rusija je rastrgnuta, maske padaju, a prijatelji postaju neprijatelji. Dok joj sudbina zadaje udarac za udarcem, ostaje bez prebijene pare i ikakve moći, živeći pod stalnom pretnjom. Suočava se sa zastrašujućom dilemom: da li je voljna da uhvati uzde moći i preuzme ulogu vladara Rusije ili da sledi korake ubijenog brata. Ali mora odlučiti i šta je sve spremna da učini za svoju zemlju – i za ljubav.

Povezana vest:  Hor, balet i orkestar ruske armije iz St. Petersburga 12. decembra u Sava centru

Ivan ili ja. Samo jedno od nas može vladati Rusijom, drugo će biti osuđeno na živu smrt. Vladati Rusijom je pravo koje se mora zaraditi koliko i naslediti.

„Talenat kojim autorka oslikava detalje iz prošlosti i empatija koju osećamo prema njenim likovima biće razlog zbog kojeg ćete željno okretati stranice ove knjige.“ – Publishers Weekly

Povezana vest:  BABAROGI prestižna oznaka THE WHITE RAVENS za 2022. godinu

Ljubitelji istorijskih romana mogu potražiti knjigu Caričina kći na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.