nocmuzeja1Muzeje u Srbiji posetilo 450.000 ljudi

 

Tokom manifestacije Noć muzeja prošle noći muzeji u Srbiji su zabeležili 450.000 poseta, saopštio je jutros organizator te manifestacije, Umetničko-produkcijska kuća Noć muzeja.

U 48 gradova i mesta u Srbiji zainteresovani su mogli da obiđu 68 muzeja sa više od 400 programa. Najviše izložbi i koncerata bilo je u Beogradu 70, zatim Novom Sadu 40 i u Valjevu i Nišu po devet.

-Najviše posetioca u Beogradu privukle su izložbe u Etnografskom, Vojnom muzeju i u Muzeju 25. maj i Dvorskom kompleksu Dedinje – navedeno je u saopštenju uz napomenu da je u Beogradu zabeleženo 250.000 poseta.

Povezana vest:  Balet Rima prvi put u Beogradu

U Novom Sadu najviše poseta zabeleženo je u Muzeju Vojvodine, Muzeju savremene umetnosti i na izlozbi Nebo viđeno očima Zemlje u Eduka centru, a prema prvim procenama zabeleženo je 120.000 poseta.

Oko 10.000 ljudi u Valjevu je obišlo novootvorenu rekonstruisanu kulu Nenadovića i centralnu zgradu Muzeja u kojoj su posetioci uživali u umetničkom performansu „Živi muzej“.

Pažnju Valjevčana privukla je i izložba o pozorišnom zivotu u tom gradu, sa pratećim muzičko-scenskim programom.

Povezana vest:  IZDAVAČKI FENOMEN GODINE SPAVAJ VEĆ JEDNOM JE**TE DOBIJA SRPSKO IZDANJE!

U Subotici je više od 8.000 posetilaca obišlo Gradski muzej, modernu galeriju Likovni susret Subotica, gde su videli kolekciju Jozefa Nađa – crteži, slike, grafike i skulpture.

U Svilajncu je veliku pažnju izazvala izložba o izuzetno retkim dokumentima sa potpisima slavnih ličnosti.

U Šapcu je 20.000 posetilaca pogledalo postavke Škole za umetničke zanate, Muzičke škole Mihailo Vukdragović i Udruženja likovnih stvaralaca sa izložbom posvećenom „mejnstrim kulturi“ i Noći muzeja.

Povezana vest:  18. Međunarodni festival pozorišta za decu

U Beloj Crkvi posetioci su saznali sve o rumunskoj kulturi, starim kostimima i pozorišnim predstavama, ali i o istoriji čokolade, navedeno je u saopštenju.

Prvi put se manifestaciji Noć muzeja priključio i Novi Pazar sa 2.000 poseta izložbama, dok su u Loznici građani mogli da vide izložbe narodnih nošnji i prikazu kako je izgledala tradicionalna srpska svadba u Jadru.

Najmlađi posetioci u Loznici uživali su u bioskopskim projekcijama filmskih žurnala iz 60-tih i 70-tih godina.