plivac-joakim sander vPrvi triler nove skandinavske zvezde Joakima Sandera

Srpski poklonici detektivskog žanra već duže vremena pomno prate šta se na tom planu zbiva u Skandinaviji, jer iz tih zemalja stiže „sveži vetar“koji opasno ugrožava primat anglosaksonske škole i sada je „Laguna“ otkrila novu skandinavsku zvezdu Joakima Sandersa kome je objavila prvenac „Plivač“
Sander (1975) se rodio u Štokholmu, ali je odrastao u jednom malom mestu u Švedskoj, tokom školovanja živeo je neko vreme u Siriji, Izraelu, a godinu dana je proveo i u SAD u okviru razmene studenata.
Pošto je odlužio vojni rok u švedskoj mornarici Sander se obreo na studijama prava u Upsali, a zatim je doktorirao na univerzitetu u Mastrihtu da bi mu doktorsku disertaciju štampao britanski univerztitet u Kembridžu nakon što je osvojila jednu značajnu nagradu.
Tako uspešno završene studije donele su Sanderu zaposlenje u Evropskom parlamentu, a zatim u sedištu EU u Briselu. Konačno se opredelio da napusti dobro plaćeni posao , vrati se u Švedsku, nastani sa ženommi dvoje dece u Lundu i počne da piše.
Roman “ Plivac“ mu je debitantsko delo koje je za samo godinu dana prevedeno u 31 zemlji među kojima su Velika Britaniji, SAD i Kanadi, što je sigurna potvrda da se radi o izuzetnom piscu
Radnja romana počinje u Damasku ranih osamdesetih godina 20 veka gde američki obaveštajac biva primoran da napusti tek rođenu ćerku i to ga progoni kao neoprostivi greh i navodi da odlazi na najžešća područja – Avganistan , Liban, Irak, ali ništa ne može da mu pomogne da zaboravi svoju prošlost.
Trideset godina kasnije mlada Šveđanka Klara koja radi u Evropskom parlamentu dolazi do veoma osetljivih informacija sa svojim bivšim momkom Arapinom Mahmudom Šamošem i njih dvoje preko noći moraju da se spasavaja od kandži obaveštajnih službi.
Proglašeni za teroriste Klara i Mahmud ne znaju kome da se obrate za pomoć.Ostareli bivši špijun odlučuje da uđe u igru, jer nalazi dokaze da je Klara ćerka koju traži.Da bi iskupio svoj greh spreman je da učini sve da bi spasao Klaru i tu počinju vrtoglava akcija i nadmudrivanje ko će pre doći do tajni koje znaju smao Klara i Mahmud.
Roman za koji je autor dobro iskoristio znanja stečena tokom rada u evropskoj administraciji dobio je izuzetno pozitivne kritike sa epitetima “ brilijantan“, majstorski napisan klasični špijunski roman, sjano napisana i neverovatno uzbudljiva knjiga sa pažljivo postavljenim likovima, bez upadanja u klišee špijunsakog žanra…“
Neki kritičari nalaze i ozbiljne literarne kvalitete u „Plivaču“ kao što su :krivica, iskupljenje, nemogućnost da se pobegne od prošlosti, još manje, da se može sakriti …
Sander, kako su primetili mnogi , „vešto vodi svoje junake od političkih kancelarija EU u Briselu, preko sedišta CIA-e u Lengliju u Virdžiniji do ratnih zona Bliskog istoka da bi se na kraju stiglo do pustih ogoljerih pejsaža Švedske“.
Neki „Plivača“ upoređuju sa romanima o Džemsu Bornu Roberta Ladlama, ali i sa špijunskim romanima Frederika Forsajta i to mu ne uzimaju za zlo što se okrenuo najboljim uzorima špjinskih bestselera, a ne sada već klasičnim švedskim, piscima trilera poput Stigha Lašona ili Henkela Man inga.
Iako je do sada objavio samo jedna roman, Sandera već proglašavaju novom internacionalnom literarnom zvezdom koja stiže iz Švedske.
Osnivačem novog podžanra trilera koji stiže iz Skandinavije i koji je za manje od godinu dana osvojio Evropu, anglosaksonsko govornoi područje i ima sve šanse da postane glabalni fenomen.

Povezana vest:  Top 15 za Laguninih 15