Tomas Pinčon, najmisteriozniji američki pisac i jedan od najvećih savremenih svetskih autora, donosi nam roman o Njujorku u rano doba interneta i o američkoj paranoji pre i posle 11. septembra.

Godina je 2001. u Njujorku, Gugl još nije izašao na berzu, Majkrosoft je oličenje Carstva zla, Silicijumska aleja je grad duhova. Možda u igri nema toliko novca koliko je bilo na vrhuncu tehnološke groznice, ali svejedno ne manjka prevaranata koji žele da ugrabe deo onoga što je preostalo.

Povezana vest:  Humanitarna akcija „Pokloni knjigu za novi početak" nastavlja se i dalje

Maksina Tarnou drži malu agenciju za istraživanje prevara na Menhetnu. Sledi sopstvena pravila – u torbici nosi beretu, posluje sa ološem, hakuje tuđe račune u banci. Inače, ona je jedna prosečna zaposlena majka – ima dva sina u osnovnoj školi, mori je večito pitanje hoće li se pomiriti sa bivšim mužem, živi u pristojnom delu grada – sve dok ne počne da se bavi finansijama jedne velike firme za računarsku bezbednost.

Povezana vest:  Beč: 300 godina od rođenja Marije Terezije

Uz povremene izlete u darknet i na Long Ajland, Tomas Pinčon nam daje istorijsku romansu o Njujorku u rane dane interneta, ne tako davno u prošlosti, ali svetlosnim godinama daleko od ovoga gde smo danas stigli.

„Probna faza“ je četvrta knjiga u ediciji „Amerikana“. Ova edicija obuhvata renomirana književna dela koja iz različitih perspektiva osvetljavaju američki način života, američke vrednosti, njihov uticaj na savremeni svet.

Povezana vest:  Izložba "Ja nisam ja" u Institutu Servantes

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtuwww.laguna.rs.