sezdesetgodinaprBaletska predstava “Buđenje” premijerno 5. juna u Pozorištu na Terazijama

 

Nakon velikog uspeha baletskih predstava „La Capinera“ (2007) i „Zemlja“ (2008), Pozorište na Terazijama kao deo svog repertoarskog plana za sezonu 2009/10. priprema novu baletsku predstavu „Buđenje“ koju po libretu Vuka Ršumovića režira Boško Đorđević. Koreograf predstave je Mikele Merola, kostimograf Adrijana Simović, a originalnu muziku potpisuje Slobodan Marković.

Povezana vest:  Pedeset Vulkanovih bestselera upola cene

Zanimljivost je da se u ovoj predstavi po prvi put na ovim prostorima primenjuje visoka tehnologija i 3D animacija koja je korišćena na spektakularnom otvaranju Univerzijade u Beogradu. Scenografski elementi imaju ulogu 3D projekcionih površina koje po sebi primaju 3D animacije i u potpunosti su interaktivne sa igračima i glumcima na sceni, što uspostavlja nov način rediteljskog, likovnog, muzičkog i koreografskog izvođenja kod nas. Art direktor i animator predstave „Buđenje“ je Dušan Jovović koji je sa rediteljem Boškom Đorđevićem bio deo tima zaduženog za vizuelne efekte najvećeg sportskog događaja u Srbiji.

Povezana vest:  Novi hit Gijoma Musoa: Devojka i noć na Sajmu knjiga

Poznati italijanski koreograf Mikele Merola po drugi put sarađuje sa Pozorištem na Terazijama. On je režirao i postavio koreografiju prve baletske predstave u ovom pozorištu, “La Capinera”, koja je višestruko nagrađena na Festivalu „Purgatorije“ u Tivtu. Mikele Merola je za ovu predstavu dobio nagradu „Dimitrije Parlić“, najprestižnije priznanje u oblasti baletske umetnosti, koje dodeljuje Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Povezana vest:  ČUVENA OPERA „KARMEN" 23. SEPTEMBRA U BIOSKOPU CINEPLEXX

U predstavi učestvuje baletski ansambl Pozorišta na Terazijama i glumci Milan Bosiljčić, Dušan Kaličanin i Ana Maljević.

Premijera: 5. jun 2010. u 19.30 časova
Prva repriza: 8. jun 2010. u 19.30 časova