medijanaInterdisciplinarno predstavljanje Medijane u Narodnom muzeju

Posetioci Narodnog muzeja moći će da saznaju nešto više o jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, Medijani u četvrtak, 15. januara.
U 18.00 časova u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu u okviru pratećih programa gostujuće izložbe Narodnog muzeja iz Niša „Kasnoantička nekropola u Jagodin mali“ održaće se interdisciplinarno predstavljanje arheološkog nalazišta Medijana.
Gostujuća izložba otvorena je krajem prošle godine povodom obeležavanja osam decenija arheoloških istraživanja nekropole. Izloženi su primerci luksuznog nakita, sačuvane staklene posude, predmeti od metala, novac i fresko slikarstvo stanovnika rimskog Naisa, najreprezentativniji primerci iz antičke zbirke niškog muzeja.
Nekropola u Jagodin mali predstavlja jednu od najbolje istraženih kasnoantičkih nekropola na teritoriji Srbije i pruža uvid u oblike sahranjivanja stanovništva Naisa, iz vremena kada je grad bio na vrhuncu ekonomske i društvene moći, u periodu ranog hrišćanstva, kada su stare paganske tradicije bile još uvek žive i jake.
Autori izložbe su Slobodan Drča i Vesna Crnoglavac iz Narodnog muzeja u Nišu, Gordana Jeremić iz Arheološkog instituta u Beogradu i Toni Čerškov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.
Posetioci izložbe u četvrtak, 15.januara o vrednim tragovima prošlosti sa obeležjima paganskih verovanja i prvih vekova hrišćanstva moći će da čuju od dugogodišnjeg rukovodioca iskopavanja ovog lokaliteta dr Miloja Vasića i dr Gordane Milošević, koja će predstaviti arhitekturu ovog kompleksa.
Jedna od autorki izložbe, viši kustos Crnoglavac govoriće o izuzetnim mozaicima koji su sačuvani, a o njihovoj konzervaciji Nemanja Smičiklas.
O skulpturama sa Medijane govoriće dr Nađa Gavrilović sa Arheološkog instituta u Beogradu, Dragana Išljamović predstaviće proces njihove konzervacije, Bratislav Petković hemijske analize zahvajući kojima su fragmenti skulpture identifikovani a Miša Jovanović predstaviće izuzetne freske koje su otkrivene u Medijani.
Izložba „Kasnoantička nekropola u Jagodin mali“ biće otvorena do 18. januara.

Povezana vest:  Dis-patch i Glory Hole u Ljubljani, Zagrebu i Berlinu