sterijino_pozorje_2010-plakatPozorje otvara Milivojević, žiriju predsedava Zarić

 

Predstojeće 55. Sterijino pozorje (SP), koje će u Novom Sadu biti održano od 26. maja do 4. juna, otvoriće reditelj Nikita Milivojević, a festivalskom žiriju predsedavaće scenograf Geroslav Zarić, rečeno je danas novinarima u SP.

Uz sedmostrukog dobitnika Sterijinih nagrada za scenografiju i profesora beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti Zarića, u žiriju će biti i glumica Đurđija Cvetić, dramaturg i dramski pisac iz Hrvatske Jasen Boko, domaći dramski pisac Filip Vujošević i reditelj Dušan Petrović.

Povezana vest:  Nagrade za Dan JDP-a

Vršilac dužnosti direktora SP Milivoje Mlađenović istakao je da su u žiri odabrane autoritativne ličnosti, od kojih se očekuje „najpravičniji kritičarski sud“ o dobitnicima priznanja na ovogodišnjem pozorišnom festivalu.

Moderator Okruglog stola biće, kao i na prethodnom Pozorju, teatrolog i pozorišni kritičar Ksenija Radulović.

Mlađenović je istakao da je Upravni odbor SP odlučio da Sterijinu nagradu za životno delo ove godine dobiju kostimograf Božana Jovanović i glumac Petar Kralj a ta priznanja biće im uručena na zatvaranju festivala, kad budu uručivane sve Sterijine nagrade.

Povezana vest:  Vanvremenska dela Ive Andrića u kožnom povezu

Od ovog festivala će zajednička nagrada SP i novosadskog lista „Dnevnik“ za novinsku pozorišnu kritiku nositi naziv „Miodrag Kujundžić“, nazvana po kritičaru koji, kako je rekao Mlađenović, može da bude uzor današnjim pozorišnim kritičarima.

SP će se pridružiti obeležavanju 100. godišnjice rođenja Meše Selimovića tako što će, veče uoči otvaranja festivala, u prologu 55. pozorja u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) biti otvorena izložba „Meša Selimović u pozorištu“ i izvedena predstava „Derviš i smrt“, turskog pozorišta „Kodžaeli“.

Povezana vest:  Nikola Ristanovski i Ljubomir Bandović nagrađeni u Rijeci

Izvršni direktor SP Miroslav Radonjić je napomenuo da je praktično sve spremno za početak festivala, na kojem će u zvaničnoj konkurenciji biti 12 predstava, pet u međunarodnom programu i jedanaest na Pozorju mladih, uz bogat prateći progra.

Većina ulaznica je rasprodata, među kojima su i one za predstavu „Kosa“ na otvaranju festivala, ali još malo ih je ostalo i to u prvom redu za predstave koje će biti održavane u SNP-u.