Noc muzeja 2013 - Etnografski muzej12. Noć muzeja je 16. maja

Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavljuje da će ovogodišnja manifestacija, u celoj Srbiji, biti održana u subotu 16. maja. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava dvanaesti put.
Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Decenija postojanja manifestacije ukazala je na potrebu šireg pristupa Noći muzeja kao i na uvođenje teme večeri koja ima za cilj da edukuje i ukaže na bitne istorijske, socijalne i kulturne trenutke.
Ovim povodom, Noć muzeja uvodi programski savet koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje manifestacije. Programski savet 12. Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Brana Mitrović, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričar Milan Tlačinac i arheolog dr Marko Popović.
Tematski, 12. Noć muzeja će ići u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica dok se drugu tiče edukacije najmlađih – dečje Noći muzeja.
Dvanaesta po redu Noć muzeja skrenuće pažnju na rat viđen očima civila kao i na borbu protiv rata ali umetnošću i stvaralaštvima, onih koji su ostali kod kuće, preživljavali, rađali se i umirali, venčavali, radili i obrazovali decu, brinuli se o starima, pisali pisma borcima na frontu ali i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umetnošću. Tako će se u Noći muzeja istaći da je 1945. godine nobelovac Ivo Andrić objavio čak tri svoja kapitalna dela, pisana za vreme okupacije, srpski impresionizam koji nastaje u vreme Prvog svetskog rata, kao i drugi vidovi stvaralaštva u ratnim epohama koji danas obeležavaju istoriju umetnosti.
S obzirom na odličnu reakciju i veliko interesovanje najmlađih, a poučeni praksom prethodnih manifestacija, 12. Noć muzeja biće u znaku najmlađih za koje je osmišljena specijalna „Dečja tura“ zbog inicijative za osnivanjem većeg broja dečjih muzeja kao i za rad sa decom pri muzejskim ustanovama i stvaranja kulture odlaska u muzej kod najmlađe populacije po uzoru na evropske prestonice i značajne muzeje.
Iako je održavanje prošlogodišnje manifestacije pomereno za tri nedelje usled velikih poplava koje su zadesile zemlju, a prvobitni datum iskorišćen za prikupljanje humanitarne pomoći, u 11. Noći muzeja učestvovalo je 50 mesta u Srbiji kojima je u isto vreme za posetioce bilo otvoreno više od 200 muzeja, galerija, biblioteka i ostalih kulturnih institucija.
Noć muzeja nastavlja otvaranja novih prostora i pričanja neispričanih priča. Za jednu noć, ceo grad može biti muzej. Umetnost je skrivena na ulicama, fasadama i u skulpturama zgrada koje ne primećujemo.

Povezana vest:  Godinu dana predstave "Dogvil" i 40 izvođenja