Salman RushdieNovi roman Salmana Ruždija u septembru
 
Englesko-indijski pisac Salman Ruždi izdaće u septembru novi roman, prvi u poslednjih sedam godina, najavila je danas izdavačka kuća Džonatan Kejp.
Naslovljena „Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights“ (Dve godine, osam meseci i dvadesetosam noći), knjiga je inspirisana zbirkom narodnih priča „Arabijske noći“.
U njoj se „mešaju istorija, mitologija i vanvremenska ljubavna priča kako bi se dočarao svet u doba nerazuma“, navodi se u saopštenju izdavača.
Poznat po obimnim delima, kao što je Bukerom nagrađeni roman „Deca ponoći“, Ruždi je rekao da je ovog puta napisao nešto kraće delo.
„Nije dugačko. Ima nekih 250 strana, što je kao da sam pročistio grlo. Konačno sam naučio da ćutim“, izjavio je prošle godine na književnom festivalu u Čeltenhemu, na jugu Engleske.
Na 67-godišnjeg pisca je 1989. bačena fatva zvog romana „Satanski stihovi“, zbog čega je bio primoran da se krije i bude pod stalnom policijskom zaštitom.
Njegov poslednji roman bio je „Zavodnica Firence“ koji je objavljen 2008, kada se pojavio i u Srbiji u izdanju izdavačke kuće Alnari.
 
PHOTO: Theo Wargo/Getty Images Entertainment
Povezana vest:  Deset premijera u Beogradskom dramskom pozorištu naredne godine