Davenport Ognjenovic Danijela Sili Boris Cemernik i Bora DimitrijevicPREDSTAVITE SE CARU GALERIJU KAKO OBIČAJI NALAŽU
Nova interaktivna aplikacija za upoznavanje sa kulturnim nasleđem

Danas je na lokalitetu Felix Romuliana u okolini Zaječara predstavljen potpuno nov i jedinstven turistički proizvod na našim prostorima, kojim se kulturno nasleđe na inovativan način približava posetiocima. U pitanju je interaktivna android aplikacija pod nazivom „Predstavite se caru Galeriju kako običaji nalažu“.

Aplikacija Felix RomulianaOva aplikacija omogućava bolje i lakše upoznavanje još uvek neotkrivenih delova gamzigradske palate, tako što posetilac na trenutak postaje „arheolog“ i prati tragove starog običaja dolaska pred rimskog cara. Osim toga, posetioci će putem ove aplikacije moći da nauče nešto više o načinu na koji su stari Rimljani provodili slobodno vreme, o polaganju žrtve bogovima i religijskim ritualima kojim su uvođeni u paganstvo, ali i zanimljive detalje iz biografije imperatora Galerija.
˝Interpretacija kulturnog nasleđa na način razumljiv i shvatljiv posetiocima koji nemaju stručna znanja, izuzetno je važna. Svrha kulturnog nasleđa ne iscrpljuje se u onom trentuku kada ga otkriju i razumeju arhelozi, već onda kada je ono dostupno i shvatljivo građanima. To je moguće postići novim pristupima u interpretaciji, u muzejima i na arheološkim lokalitetima. Nadamo se da je aplikacija koju danas predstavljamo dokaz te tvrdnje. Istovremeno, lokalitet Felix Romuliana deo je šire kulturne rute koja povezuje Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju. Ova ruta je odnedavno uvrštena na listu evropskih kulturnih ruta, dobivši sertifikat koji izdaje Evropski institut za kulturne rute iz Luksemburga. Sama sertifikacija, ali I inicijative poput ove, mogu da doprinesu da strani i domaći posetioci počnu da posmatraju naš region kao kvalitetnu turističku destinaciju.˝ – izjavio je Danko Ćosić, projektni menadžer u Dunavskom centru za kometenciju. Na taj način, ostaci carske palate više ne predstavljaju samo arheološke relikte prošlog vremena, već počinju da komuniciraju sa posetiocima, nudeći im mogućnost da za trenutak ožive običaje i rituale rimskog doba. Osim snažnije interakcije sa istorijskim nasleđem palate, posetiocima je tako omogućeno da se na zanimljiv način i potpuno van uobičajenih turističkih modela, upoznaju s njenim tajnama.
„Uključivanje Srbije u ovaj pan-evropski projekat u kome je ona partner sa organizacijama iz naših zemalja članica, govoro o opredeljenosti Srbije da postane deo Evropske unije. Projekat putevi rimskih careva i putevi vina je izuzetna prilika da Srbija na moderan način predstavi antičko nasledje na svojoj teritoriji i da ga učini neodvojivim delom evropske antičke baštine. Ja se iskreno nadam da će istočna Srbija, a pogotovu grad Zaječar iskoristiti priliku koju im pruža ovaj projekat i kvalitetno ga promovisati i privući turiste iz Evrope i Srbije. Moderan turizam podrazumeva interaktivnost, kulturu, dočaravanje jednog sveta koji je nestao na način prilagodjen savremenom čoveku i digatalnim tehnologijama. Zaječar je u Gamzigradu to danas dobio“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport.
˝Srećni smo što učestvujemo u promociji kulturnih lokaliteta kao što je Felix Romuliana. U godini u kojoj obeležavamo 15 godina nemačko srpske razvojne saradnje i uspešnog rada Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji, i pet godina promocije ovog regiona kao turističke destinacije kroz Dunavski centar za kompetenciju, možemo da se pohvalimo značajnim rezultatima. Ovo je još jedan sadržaj više koji će privući turiste iz regiona i Evrope da posete vašu zemlju, i tako doprineti daljem razvoju dunavskog turizma,˝ rekla je Danijela Šili, vodja GIZ-ovog projekta Regionalni program za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu kroz Dunavski centar za kompetenciju.

Povezana vest:  Predstavljena monografija o 15 godina Beogradskog festivala igre