plasido arena koncertVudi Alen režira Pučinijevu operu, u glavnoj roli Domingo

Američki reditelj Vudi Alen po drugi put će na sceni u Los Anđelesu postaviti komičnu operu „Đani Skiki“ velikog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, a u naslovnoj roli biće proslavljeni španski tenor Plasido Domingo.
Opera, koja će premijerno biti izvedena 12. septembra, otvoriće sezonu 2015.-2016. lirskog teatra Los Anđelesa koji ove godine obeležava 30 godina postojanja.
Predsednik losanđeleske opere Kristofer Kelčer odlučio je da ovaj jubilej proslavi specijalnim programom, uz učešće najvećih filmskih reditelja.
Jedan od prvih koji je prihvatio poziv bio je Vudi Alen koji je 2008. u ovoj kući već jednom režirao Pučinijevu operu.
Prema pisanju londonskog Telegrafa, Alen je originalni scenario libreta transponovao u dekor i atmosferu italijanske komedije 1940-ih i 1950-ih godina.
Američki reditelj je veliki ljubitelj italijanske opere, kojoj je odao omaž u svom filmu „Rimu s ljubavlju“ (2012).
Iako će uskoro napuniti 80 godina, Alen i dalje neumorno radi. Trenutno je zaokupljen TV serijom koju će režirati za video striming program najveće američke onlajn prodavnice Amazon.
U intervjuu koji je dao 2008, Alen je rekao da je režirao operu „Đani Skiki“ na Domingov nagovor. Pristao je samo zato što je, kako je rekao, bio uveren da će do ostvarenja tog projekta biti mrtav.
„Nisam umro, pa sam režirao operu u nadi da će Pučinijevo delo biti dovoljno jako da me istrpi. Jer za razliku od bioskopa, u operi ljudi umeju glasno da negoduju“, kazao je Alen.

Povezana vest:  Peta po redu Noć muzike u online prenosu - Simfonija života u noći nad Beogradom